· · Коментари: 0
ПОНАШАЊЕ

Необична ПРАВИЛА БОНТОНА из прошлости: ЈЕДНО ће вас ПОСЕБНО ИЗНЕНАДИТИ

Нека правила данас делују смешно, а нека не бисте могли ни да замислите.

1602761909_Depositphotos_9304455_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Правила бонтона су све лабавија, па је нама, модерним људима, све теже да разумемо правила лепог понашања која су важила у претходним ерама. С друге стране, сигурни смо да ће будуће генерације бити шокиране када буду читале о томе какви су били манири људи почетком 21. века.

Ако вас занима која су необична правила бонтона важила у различитим тренуцима људске историје, наставите са читањем.

  • У античкој Грчкој, а касније и Риму, био је обичај да људи једу лежећи на боку, користећи лакат као потпору.

Следеће правило је можда и најнеобичније, а можда и није. Али свакако у савременом времену не виђа се баш свакодневно.

  • У Персији античког доба мушкарци из исте класе су се поздрављали љубљењем у уста.

Прочитајте још: Пронађена НАЈСТАРИЈА ФЛАША ВИНА НА СВЕТУ на необичном овом месту, а прича иза ње је НЕВЕРОВАТНА

  • Католичка црква је у неким деловима Европе током средњег века позивала људе да не користе виљушке јер су оне наводно "Сотонин алат".
  • У средњевековној Француској, људи су током обедовања брисали руке и уста столњаком.
  • Од жена у Енглеској 18. века се очекивало да не напуштају свој дом током трудноће.
Фото: Депозит
  • Људи су током 40-их година прошлог века охрабривани да увек имају осмех на лицу када причају телефоном.

Прочитајте још: Најновији ТРЕНД долази из ХОЛАНДИЈЕ, а тиче се МАЖЕЊА КРАВА

  • У викторијанској Енглеској је постојало неписано правило да жене мушкарцима који су заинтересовани за њих могу на поклон дати само нешто што су саме направиле или неку јефтину ситницу коју су купиле.
  • Женама из виших класа у Русији с краја 19. века је саветовано да иду на спавање у 1 ноћу, а да пре тога обавезно читају неки француски роман.
  • Родитељи су почетком 20. века саветовани да не показују нежност према својој деци бар док она не напуне 5 година, како их не би размазили.

Прочитајте још: РОДА, КОЊ, ПАУК: Ево која народна веровања о ЖИВОТИЊАМА владају код СРБА

  • У САД 60-их година прошлог века сматрало се да је по бонтону да држите пиће у левој руци када стојите, јер вам је тако десна рука увек слободна за поздрављање.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.