Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Невероватно откриће: Глобално загревање је убило праисторијске АЈКУЛЕ

Стално померање континената не ствара само планинске венце већ има велики утицај на животињски свет у морима.

1627633072_ajkula-EUROKOMP.jpg
Фото: НХМ Wиен
Oglas

Када су суперконтиненти Евроазија и Гондвана почели да се сударају у близини екватора између копнених маса је настао тропски обални појас. То су била станишта најстаријих ајкула у Аустрији, а њихови геолошки остаци се налазе данас у Карнским Алпима. Научна студија Природњачког музеја у Бечу је довела до сазнања како су климатске промене утицале на праисторијске ајкуле.

Прочитајте још: Њен стан има само 8 квадрата и читав живот је спаковала у њега (ВИДЕО)

Праисторијске ајкуле су пливале у Корушкој

Пре 325 милиона година праистријске ајкуле су пливале у Корушком мору. Сакупљачи фосила су пронашли зубе најстаријих ајкула у Аустрији у периоду између 1989. и 2015. године. Пронађени остаци су донирани Природњачком музеју у Бечу и Покрајинском музеју у Клагенфурту ради нове научне студије.

Захваљујући компјутеризованој томографији истраживачки тим на челу са Ирис Фајхтингер са Природњачког музеја у Бечу је успео да направи слике зуба који су се још увек налазили у стени. То је омогућило увид у нервни систем у унутрашњости зуба. Један од пронађених зуба припадао је непознатој врсти ајкула коју су истраживачи назвали "клаудс гаиленсис" по подручју проналаска.

Стручни рад
Студија је објављена у стручном часопису "Јоурнал оф Вертебрате Палеонтологy".

Опадање нивоа мора је убило ајкуле

Период карбона који је започео пре око 360 милиона година карактерисале су драстичне климатске промене. На половима су се константно стварале ледене капе, а ниво мора је драматично опадао. Непосредно пре првог великог залеђивања климатске промене су довеле до масовног изумирања праисторијских ајкула. Након кратке фазе опоравка уследио је други талас изумирања.

Прочитајте још: Да ли је ово НАЈЛЕПШИ РЕСТОРАН НА СВЕТУ? Локација је изненађујућа (ФОТО)

Отапање леда после врхунца у периоду залеђивања проузроковало је стварање нових станишта које су слатководне ајкуле населиле.

- Ајкуле које су живеле у морима споро су се опарављале, док су се слатководне ајкуле у рекама и језерима континената брзо размножавале и утицале на повећање диверзитета - објашњава Ирис Фајхтингер.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas