Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НОВЧАНИЦЕ

НОВЧАНИЦЕ зелене боје: Чињенице и разлози зашто је то МОРАЛО БИТИ тако

Мале новчанице су наставиле да се штампају зеленим мастилом јер је, према америчком Бироу за штампање и гравирање, мастило било у изобиљу и издржљиво, а зелена боја је била повезана са стабилношц́у.

1648559403_money-g46bff6fd8_1280.jpg
Пхото: Пиxабаy
Oglas
Године 1861, као средство за финансирање америчког грађанског рата, савезна влада је почела да издаје папирни новац по први пут откако је Континентални конгрес штампао валуту да би помогао у плац́ању Револуционарног рата (ранији облик папирних долара, названих континентални, произведен је у тако великом обиму да су убрзо изгубиле велики део своје вредности).
 
У деценијама које су претходиле грађанском рату, приватне, државне банке штампале су папирни новац, што је резултирало широким спектром апоена и дизајна. Нове новчанице које је америчка влада дистрибуирала почевши од 1860-их постали су познати као новчанице јер су њихове задње стране биле штампане зеленим мастилом. Ово мастило је била мера против фалсификовања коришц́ена за спречавање фотографисања, пошто су камере тог времена могле да снимају само црно-беле слике.
Пхото: Пиxабаy

Године 1929. влада је смањила величину папирног новца (како би смањила трошкове производње) и увела стандардизоване дизајне за сваки апоен, што је људима олакшало да разликују праве новчанице од лажних. Мале новчанице су наставиле да се штампају зеленим мастилом јер је, према америчком Бироу за штампање и гравирање, мастило било у изобиљу и издржљиво, а зелена боја је била повезана са стабилношц́у.
 
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДЕСЕТ РАЗЛОГА ДА ВОЛИМО ПРОЛЕЋЕ: Улива нови ЖИВОТ и нову НАДУ

Данас у Америци постоји око 1,2 билиона долара у кованицама и папирном новцу. Израда сваке новчанице од 1 долара кошта око 5 центи и око 13 центи за израду новчанице од 100 долара, највец́ег апоена који је тренутно у оптицају. Процењени животни век новчанице од 1 долара је близу шест година, док новчаница од 100 долара обично траје 15 година. Новчаница од 50 долара има најкрац́и просечан животни век: 3,7 година.
 
БОНУС ВИДЕО:
 
 
 
 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas