· · Komentari: 0
NOVČANICE

NOVČANICE zelene boje: Činjenice i razlozi zašto je to MORALO BITI tako

Male novčanice su nastavile da se štampaju zelenim mastilom jer je, prema američkom Birou za štampanje i graviranje, mastilo bilo u izobilju i izdržljivo, a zelena boja je bila povezana sa stabilnošću.

1648559403_money-g46bff6fd8_1280.jpg
Photo: Pixabay
Godine 1861, kao sredstvo za finansiranje američkog građanskog rata, savezna vlada je počela da izdaje papirni novac po prvi put otkako je Kontinentalni kongres štampao valutu da bi pomogao u plaćanju Revolucionarnog rata (raniji oblik papirnih dolara, nazvanih kontinentalni, proizveden je u tako velikom obimu da su ubrzo izgubile veliki deo svoje vrednosti).
 
U decenijama koje su prethodile građanskom ratu, privatne, državne banke štampale su papirni novac, što je rezultiralo širokim spektrom apoena i dizajna. Nove novčanice koje je američka vlada distribuirala počevši od 1860-ih postali su poznati kao novčanice jer su njihove zadnje strane bile štampane zelenim mastilom. Ovo mastilo je bila mera protiv falsifikovanja korišćena za sprečavanje fotografisanja, pošto su kamere tog vremena mogle da snimaju samo crno-bele slike.
Photo: Pixabay

Godine 1929. vlada je smanjila veličinu papirnog novca (kako bi smanjila troškove proizvodnje) i uvela standardizovane dizajne za svaki apoen, što je ljudima olakšalo da razlikuju prave novčanice od lažnih. Male novčanice su nastavile da se štampaju zelenim mastilom jer je, prema američkom Birou za štampanje i graviranje, mastilo bilo u izobilju i izdržljivo, a zelena boja je bila povezana sa stabilnošću.
 
PROČITAJTE JOŠ: DESET RAZLOGA DA VOLIMO PROLEĆE: Uliva novi ŽIVOT i novu NADU

Danas u Americi postoji oko 1,2 biliona dolara u kovanicama i papirnom novcu. Izrada svake novčanice od 1 dolara košta oko 5 centi i oko 13 centi za izradu novčanice od 100 dolara, najvećeg apoena koji je trenutno u opticaju. Procenjeni životni vek novčanice od 1 dolara je blizu šest godina, dok novčanica od 100 dolara obično traje 15 godina. Novčanica od 50 dolara ima najkraći prosečan životni vek: 3,7 godina.
 
BONUS VIDEO:
 
 
 
 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUK

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.