Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Обичаји вече уочи СВЕТОГ НИКОЛЕ: Православни верници вечерас ово морају урадити ако имају ДЕЦУ У ДОМУ

Православни верници широм света сутра славе Светог Николу, заштитника највећег броја породица

1671378024_SVNIKOLA.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Верници Српске православне цркве широм света сутра славе Светог Николу, једног од највећих светаца у хришћанској вери, заштитника путника и сиромашних. Бројни обичаји везују се за дан саме славе и породице чији је ово светац заштиник, међутим постоје и бројна веровања за све вернике.

Прочитајте још: На БАДЊИ ДАН пресеците црни лук на 12 делова, а ујутру стиже БИТНА ВЕСТ

Уколико имате децу у свому дому, оставите им поклоне вечерас је у српском народу постоји веровање да вечерас свети Никола на белом коњу обилази сву децу и дели им поклоне, свакоме према заслугама. Поклон се ставља у дечије ципеле, које се због тога вечерас остављају на прозору.

Дух помагања и даривања сиромашних био је смисао и животно опредељење Светог Николе, па и сутра треба даривати оне који немају и помоћи им, баш као и децу, јер је Свети Никола волео децу и бринуо о њима, па их је стално даривао. Зато је традиција да се даривају ораси, лешници, јабуке и слаткиши.

Прочитајте још: Данас је Туциндан: Верује се да празник потиче из давних времена, а ДВЕ СТВАРИ би посебно требало да испоштујемо

Верује се да ће свако женско дете рођено дан уочи Никољдана имати веома срећан брак.

Стари народни обичај каже да би домаћини већ данас морали да почну са припремама за госте које ће дочекивати сутра. Постоји неписано правило да домаћини могу само да припремају храну, док се други кућни послови не смеју обављати дан пре и дан након славе.

Прочитајте још: Где би требало да поставимо полицу са књигама према ФЕНГ СХУИ правлима? Ево шта доноси негативну енергију

Свети Никола је и еснафска слава, он је заштитник лађара, сплавара, рибара и воденичара. Баш зато морнари на овај дан не испловљавају, па се ово зове и ,,водена слава”, а вјерује се да не треба започињати ни путовања.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas