· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Običaji veče uoči SVETOG NIKOLE: Pravoslavni vernici večeras ovo moraju uraditi ako imaju DECU U DOMU

Pravoslavni vernici širom sveta sutra slave Svetog Nikolu, zaštitnika najvećeg broja porodica

1671378024_SVNIKOLA.jpg
Foto: SPC

Vernici Srpske pravoslavne crkve širom sveta sutra slave Svetog Nikolu, jednog od najvećih svetaca u hrišćanskoj veri, zaštitnika putnika i siromašnih. Brojni običaji vezuju se za dan same slave i porodice čiji je ovo svetac zaštinik, međutim postoje i brojna verovanja za sve vernike.

Pročitajte još: Na BADNJI DAN presecite crni luk na 12 delova, a ujutru stiže BITNA VEST

Ukoliko imate decu u svomu domu, ostavite im poklone večeras je u srpskom narodu postoji verovanje da večeras sveti Nikola na belom konju obilazi svu decu i deli im poklone, svakome prema zaslugama. Poklon se stavlja u dečije cipele, koje se zbog toga večeras ostavljaju na prozoru.

Duh pomaganja i darivanja siromašnih bio je smisao i životno opredeljenje Svetog Nikole, pa i sutra treba darivati one koji nemaju i pomoći im, baš kao i decu, jer je Sveti Nikola voleo decu i brinuo o njima, pa ih je stalno darivao. Zato je tradicija da se darivaju orasi, lešnici, jabuke i slatkiši.

Pročitajte još: Danas je Tucindan: Veruje se da praznik potiče iz davnih vremena, a DVE STVARI bi posebno trebalo da ispoštujemo

Veruje se da će svako žensko dete rođeno dan uoči Nikoljdana imati veoma srećan brak.

Stari narodni običaj kaže da bi domaćini već danas morali da počnu sa pripremama za goste koje će dočekivati sutra. Postoji nepisano pravilo da domaćini mogu samo da pripremaju hranu, dok se drugi kućni poslovi ne smeju obavljati dan pre i dan nakon slave.

Pročitajte još: Gde bi trebalo da postavimo policu sa knjigama prema FENG SHUI pravlima? Evo šta donosi negativnu energiju

Sveti Nikola je i esnafska slava, on je zaštitnik lađara, splavara, ribara i vodeničara. Baš zato mornari na ovaj dan ne isplovljavaju, pa se ovo zove i ,,vodena slava”, a vjeruje se da ne treba započinjati ni putovanja.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.