Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАЗНОВАЊЕ

Од свечане параде до Уранка и роштиљања: Овако се некада славио 1. мај (ВИДЕО)

Почело је крвавим борбама за достојанство и права радника, а данас Први мај подразумева планове о продуженом викенду и роштиљању.

1619443074_Depositphotos_222472804_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Међународни празник рада или Први мај, такође и Празник рада и Мајски дан у појединим земљама, је празник којим припадници и симпатизери радничког покрета исказују општу солидарност радништва и обележавају сећање на достигнућа радничког покрета, односно жртве које су припадници радничког покрета поднели како би се изборили за већа радна права.

Први мај је проглашен међународним празником рада са намером обележавања сећања на демонстрације радничког покрета 1886. године, одржане у Чикагу.

Прочитајте још: Нико се у историји Србије није звао као он: Да ли знате о коме је реч?

Дан рада је један од најраспрострањенијих празника на планети.

Слави се у већини земаља света, а Срби га прослављају на различите начине.

У години кризе изазване светском пандемијом корона вируса, овај празник у већини случајева неће бити обележен на исти начин, као што је то било претходних година.

Највећи број људи су Празник рада у годинама иза нас обележавали роштиљајући, шетајући, уживајући у природи и лепом времену са породицом и пријатељима или испијајући пиво испред локалне продавнице. Ове године можемо радити исто то, само са ужим кругом људи.

Прочитајте још: Најстарији цртеж на свету стар је 45.000 година, а остаћете у чуду када видите шта се на њему налази (ФОТО)

Први мај некад је био један од најзначајнијих датума у години. Било је то време славља и весеља, уранака и парада...

А како је то изгледало некада...

У великој Југославији, нарочито одмах после Другог светског рата, традиционално су се одржавале бројне првомајске параде којима је радничка класа демонстрирала јединство својих захтева и класну солидарност.

У СФРЈ је све почињало са традиционалним првомајским уранком уз лимену музику локалног градског оркестра. А онда су главним улицама парадирали радници, сељаци, а представљана је и права пољопривредна машинерија.

Прочитајте још: Да ли знате која је књига била први БЕСТСЕЛЕР, а није Библија?

Ево како је то некада изгледало:

Као одговор система, уследила је репресија, а у сукобима са полицијом било је жртава. Исход је био да су седморица синдикалних активиста осуђени на смрт.

Други конгрес Радничке интернационале је одлучио да се од 1890. године, 1. маја одржавају масовне манифестације, демонстрације и штрајкови.

Прочитајте још: Ови момци су на пивским флашама одсвирали светски хит! (ВИДЕО)

Први мај у Србији обележен је први пут 1893. године протестним скуповима у Београду. Првомајске прославе у сеоским срединама у Србији почеле су најпре у селу Дубона, код Младеновца, две године касније.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas