Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Она је најстарија жена у Србији: Има 114 година и преко 100 праунучади (ВИДЕО)

Ђурђа се цео живот патила, никад среће видела није. Ипак, доживела је 114 година...

1651573578_baka.jpg
Фото: Yоутубе принтсцреен
Oglas

Уместо да јој старост буде достојна и да се налази у чистом и топлом, бака Ђурђа, која је ове године победила и корону, мучи се и пати на самом рубу сиромаштва. Зависна је од туђе неге и помоћи, а једини ко јој се нашао у тој беди, јесте син Мирослав.

Прочитајте још: Како се пише МАЧИЈИ или МАЧЈИ? Ево који облик је правилан

Изродила је 11 деце, од којих има више од 100 унука, а тренутно живи са сином и снајом у једом делу куће, док је у другом још један њен син.

Читав живот баке Ђурђе био је тежак и испуњен немаштином. Како причају њени синови, од ране младости је ишла у надницу, водећи и са собом децу.

Ону најмању би ставила у тзв. љуљку, односно, платно, ћебе или ћилим, које би било завезано с једног краја дрвета на други. Ту је дете спавало и љуљушкало се док би она радила. Она је за то време ишла да жање жито, окопава кукуруз или сакупља сено. Кад падне ноћ, онда би јој те комшије код којих је радила, дале чинију брашна и кашику соли , како би деци умесила хлеб.

"Живот мој је тежак. Најстарије дете има 90 година. То је ћерка која живи у Македонији. Најмлађе дете, не знам колико година има сад. Тешко ми је да ходам, да лежим, слабо чујем и готово ништа не видим," говорила је раније бака Ђурђа у разговору за емисију „Квадратура круга“.

Због недостатка доказа Ђурђа Стојковић никада неће бити верификована од стране ГРГ-А, јер су све матичне и црквене књиге уништене за време другог светског рата. Истраживачи сугеришу да је она заправо рођена 1913. године, јер је њено најстарије дете рођено 1929. године, а њен најмлађи син је у новембру 2021. имао 58 година, што би значило да га је родила са 55 година, што је немогуће, 1908. година остаје као година тврдње без довољно доказа који говоре да је рођена 1908. године. Може се сматрати да је 1913. годиште, пише Википедиа.

Преживела је Први и Други светски рат, Дана 4. децембра 2020. потврђено је да је заражена ковидом 19, али се после излечила упркос доби од 108 година. Тренутно је друга по реду најстарија жива особа у Србији и последња жива особа у тој земљи која је рођена пре Првог светског рата.

Данас, људи златног срца окупили су се око жеље да се баки помогне. Прва међу једанкима, млада хуманитарка и вишеструко одликована каратистикиња из Врања Тамара Мисирлић, решила је да рашири апел, који је као пожар кренуо да циркулише друштвеним мрежама.

„У селу Радовница живи бака Ђурђа Марковић, најстарија жена у Србији. Бака Ђурђа Марковић рођена је давне 1908. године, преживела је оба светска рата и све време је помагала војницима. Због тога су Бугари хтели да је убију, али ова спретна жена је успела да побегне са дететом у наручију.

Данас бака Ђурђа живи у тешким условима, са сином Мирославом, у селу Радовница. Кућа им је стара и пропала, греде на плафону су се искривиле и само чекају када ће се сручити на њих двоје, али како Мирослав каже, они се не плаше.

Живе од бакине социјалне помоћи од које могу да купе пелене, нешто хране и плате то мало струје што потроше. Имају и пар коза, које ће морати да продају или да их поклоне, јер пара да их прехране немају довољно, а Мирослав после удеса који је преживео више није способан да све ради сам.“

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas