Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МАНИРИ

Осам грешака у БОНТОНУ које људи најчешће праве: Јесте ли међу њима?

Често се деси да у брзини погрешимо када је реч о бонтону, и због тога увек имајте на уму своје манире и потрудите се да увек радите исправно.

1622136854_people-2557451_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

1) Бити непристојан према било коме

Бити добар према другима у свим ситуацијама најважније је правило бонтона које можете следити. Можда не знате правилно постављање посуђа нити када ћете користити коју виљушку, али већина људи ће вам опростити због тих ситних прекршаја.

Људи који хронично касне, показују непоштовање туђег времена.

Међутим, непристојност према људима је нешто што можда нећете моћи да опозовете. Људи се дуго сећају кад осете да им је учињена неправда или да су са њима лоше поступали.

Уљудност се шири на све са којима контактирате, од вратара ваше канцеларије или стамбене зграде до вашег шефа и других руководилаца компаније. Показивање захвалности и поштовања према серверима у ресторанима, продавачима у малопродајним објектима може направити велику разлику у дану службеника. Нељубазност према тим људима показује недостатак карактера с ваше стране.

Прочитајте још: ШТЕДЊА новца чувеном КАКЕИБО методом: Толико је једноставна да ћете је применити већ данас!

2) Кашњење

Ако сте један од оних људи који хронично касне, показујете непоштовање туђег времена.

Када пристанете да се појавите у одређено време, будите тамо на време. Ако повремено закасните, вероватно ће вам бити опроштено ако то није нешто што често радите. Увек назовите и обавестите некога о вашим околностима и предвиђеном времену доласка. 

3) Заборавити да се представите другима

Када сте са двоје људи који се не познају, увек их треба представити. Ако се не сећате ниједног од њихових имена, љубазно реците нешто попут: „Жао ми је. Знам да смо се упознали, али не могу да се сетим вашег имена. " Затим користите име особе током увода и након тога у разговору.

Прочитајте још: Ово је НАЈСКУПЉИ СЛАДОЛЕД на свету: Од цене и састојака ће вам се завртети у глави! (ФОТО/ВИДЕО)

4) Разговор или слање СМС-ова на мобилном телефону док сте физички са другима

Увек посветите пажњу особи са којом сте физички. Ако вам зазвони мобилни телефон или примите поруку на који треба хитно да одговорите, љубазно се извините и обавите то на брзину. Затим, када се вратите особи, извините се и уздржите се од навике да ћаскате телефоном или пишете поруке кад сте с неким. Никад не пишите поруке док вечерате са другима. То је непристојно и фрустрирајуће за све присутне.

Током разговора са људима, посветите им време и пажњу, постављајте питања.

5) Потврђивање доласка

Када вас позову на било који догађај - било да је реч о вечери или венчању - обавестите домаћина хоћете ли бити тамо, што пре. Ако не потврдите долазак, то може ометати планове особе која мора да организује списак гостију, храну и простор. Ако пошаљете поруку да не долазите и касније откријете да ћете ипак успети да се појавите, позовите домаћина и питајте да ли је касно за то.

Имајте разумевања ако је домаћин већ попунио вашу позицију. Ако сте прихватили, а позли вам у последњем тренутку, одмах позовите домаћина. 

6) Саможивост

Када ћаскате са пријатељима, породицом или сарадницима, дајте им једнако време током разговора. Ако имате навику да расправу водите само ви, постоји могућност да ће људи почети да вас избегавају. Не желите да вас људи виде као нарцисоидну или саможиву особу.

Током вечере, увек пажљиво жваћите храну и нипошто не причајте пуних уста.

Најбољи начин за пристојан разговор са неким је постављање питања о њему или њој, а затим пажња. Ако добро слушате, велика је вероватноћа да ће се особа окренути и поставити вам питања. Разговор ће бити угоднији за обе стране и стећи ћете наклоност међу људима до којих вам је стало.

7) Лоши манири за столом

У овом свету људи који журе, можда сте се навикли да трчите по брзу храну и једете у ходу. Не само да је ово лоше за варење, већ вам излази из навике да вежбате манире за столом.

Прочитајте још: Ако наздрављате ВОДОМ, правите ВЕЛИКУ ГРЕШКУ: Ево шта сте тиме пожелели својим гостима!

Када вечерате са другима, придржавајте се правилног понашања за столом. Ако вам није јасно који прибор да користите, научите пре него што кренете. Не журите док једете, иначе можете наићи на незгоде које су лако могле да се избегну. Одвојите време да правилно жваћете храну и не разговарајте пуним устима. Ако вам неко постави питање одмах након што загризете, она ће највероватније разумети и биће спремна да сачека док не сажваћете и прогутате.

Када завршите са јелом, сачекајте остале. Неуљудно је напустити сто док други још једу.

8) Увек се захвалите на поклону

Кад вам неко поклони или учини нешто посебно за вас, увек покажите своју захвалност. Одмах реците: „Хвала вам.“ Када се вратите кући, пошаљите кратку захвалницу. 


Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas