Oglas
Oglas
· · Коментари: 1

Осам ствари никако не би требало да ГОВОРИТЕ АНКСИОЗНОЈ ОСОБИ: У већини случајева само погоршавате ситуацију, иако немате такве намере

Колико год имали добре намере, поједине реченице могу нанети више штете него користи

1678279546_shutterstock_793940824.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Свако од нас се у одређеним животним ситуацијама суочио са анксиозношћу, али када ово стање постане свакодневно и почне да ремети квалитет живота, важно је да реагујете и обратите се за помоћ стручној особи, добијете одређене савете, технике и алате за превазилажење напада панике или самог осећаја анксиозности.

Уколико имате у свом окружењу особу која се бори са анксиозношћу, важно је да покажете разумевање, пружите подршку и будете саосећајни. Ипак, неке речи, изговорене чак и у доброј намери, могу донети више штете него користе:

Сазнајте којих 8 ствари не треба да кажете анксиозној особи:

1. "Покажи мало захвалности" - Не говорите особи са анксиозношћу да буде захвална за ствари у свом животу. То што се суочава са анксиозношћу не показује да је незахвална, и када јој ово говорите, као да је осуђујете. Сада су јој потребни помоћ и подршка, а не осуда.

2. "Требало би да урадите ствари на овај начин..." - Никада не можете знати како неко други треба да живи, мисли или се осећа - нисте у ципелама те особе. Нека сами доносе одлуке; само их питајте шта можете да учините да би се осећали боље.

3. "Биће све у реду, то је само глупост" - Ово је сувишан савет који не помаже. Уместо тога, боље је рећи - "Разумем да се лоше осећаш, шта могу да учиним за тебе..."

4. "Зашто једноставно не можеш да будеш срећан" - Ако особи са анксиозношћу кажете да све што треба да уради јесте да буде срећна, ствар је у томе да она то већ зна. Тешко јој је да тако лако буде срећна. Она се управо са тим изазовом и суочава.

5. "Не постоји ништа због чега би требало да бринеш" - На овај начин показујете да особу не разумете. Иако можда не постоји спољашњи окидач забринутости, она осећа ирационални страх са којим се изнова суочава.

6. "То није стварно; све је у твојој глави" - Анксиозност јесте психолошки проблем, али када то кажете некоме ко је анксиозан, он ће осетити да не може да победи овај проблем. Ово им никако неће помоћи.

7. "Људи имају много веће проблеме" - На овај начин особу етикетирате као размажену, показујете јој да јој ен верујете, умањујете њена осећања. Сви ми имамо свој скуп проблема и морамо да се носимо са њима, па тако и особа са којом тренутно разговарате.

8. "Увек себе представљаш као жртву" - Анксиозна особа не глуми жртву. већ јој је потребна ваша подршка и пажња. Оваквом изјавом ћете учинити да се осећа још лошије и да се повуче у себе.

Покушајте да помогнете особи која има анксиозност тако што ћете разговарати са њом о томе и смирити је. Будите ту за њих већину времена, то је једино што жели од вас!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas