Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Осам знакова да сте ИНТЕЛИГЕНТНА особа са ниским самопоштовањем: Да ли препознајете ове особине код себе?

Неки људи се једноставно осећају као да нису довољни шта год да ураде

1697373130_Foto-Shutterstock-inteligencija.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Интелигенција и самопоштовање су као две стране медаље и играју велику улогу у томе како видимо себе и како се сналазимо у животу.

Неки заиста паметни људи се боре са ниском самопоштовањем, осећају се као да једноставно нису довољни без обзира на то шта постигну.

Препознајте да ли сте високо интелигента особа која нема добро мишљење о себи по ових осам знакова.

1. Претерано размишљање

Једно од обележја високо интелигентне особе са ниском самопоштовањем је претерано размишљање. Ваш ум врви од мисли, анализирајући сваки угао ситуације.

Ово претерано размишљањевам не дозвољава да уживате у својим достигнућима.

Уместо тога,  усредсредите се на оно што би могло поћи по злу или шта сте могли боље да урадите, што вам отежава да јасно сагледате сопствену вредност.

2. Перфекционизам

Није неуобичајено пронаћи висок степен перфекционизма код паметних појединаца са ниским самопоштовањем.

Ви често имате јасну визију о томе како ствари треба да изгледају у складу са вашим високим стандардима и разумевањем..

Ипак, ова тежња за савршенством често се претвара у вашег највећег непријатеља, јер када ствари нису у складу са вашим идеалом (као што се често дешава у животу), то тешко погађа ваше самопоштовање.

3. Тешко вам је да прихватите комплимент

Паметне особе са ниском самопоштовањем често посрћу када је у питању прихватање комплимената. Често одбацујете љубазне речи или умањујете своје заслуге приписујући их срећи или другима. 

Можда превише размишљате о комплиментима, покушавајући да пронађете скривена значења или грешке, због чега вам је тешко да прихватите и цените похвале.

4. Страх од неуспеха

Многи паметни људи са ниском самопоштовањем заиста се плаше неуспеха. То није само мала брига, то је велики страх који их спречава да покушавају нове ствари или ризикују.

Ви знате да имате  оштар ум, али помисао на неуспех и оно што би други могли да помисле вас много плаши.
Могли би наставити да размишљају: „Шта ако не будем довољно добро? Шта ако људи схвате да нисам тако паметан као што су мислили?”

Овај страх да ћете бити виђени као преварант или недовољно добри је увек присутан, због чега избегавате изазове.
Свака мала грешка вам се чини огромном, због чега се осећате као да нисте довољно добри.

5. Тражите одобравање других

Паметни људи који не виде своју вредност често траже одобрење од других. Чак и са својим сјајним вештинама и знањем, желе да их други увере да раде добро.

Ова потреба за одобравањем може се претворити у петљу, у којој се чини да ниједна количина добрих речи других не попуњава празнину у сопственој вредности. Услед страха од неуспеха и префекционизма, мишљења других људи могу да утичу на одлуке које доносите чак и када својим фантастичним умом можете да предвидите све последице. 

6. Не волите да сте у центру пажње

Можда звучи чудно, али многи паметни људи са ниском самопоштовањем радије се држе подаље од рефлектора.
Иако имате много тога да понудите, често бирате да останете у позадини уместо да будете у центру пажње.

Страх од осуде или грешке вас спутава.

Често се одлучујте да ћутите и задржите за себе своје паметне идеје како бисте се заштитили од изложености критици. 

7. Бринете се о томе шта други мисле

Паметни људи који себе не цене довољно себе често обраћају велику пажњу на то шта други мисле о њима.
Можда примећујете мале промене у тону или речи скривене иза осмеха, што показује колико имате истанчану моћ посматрања.

Али ово вас такође може веома забринути. Можда превише размишљате о сваком разговору или састанку, аналазирајући сваку реч, осмех, покрет или ситуацију...

Желите да вас други виде у добром светлу, али стално сумњајте у себе, што ствара велики стрес.

8. Емоционална превирања

Испод паметног ума се налази велико море усковитланих осећања..

Ви знате да сте паметни, али то долази са великим оптерећењем да очекујете много од себе и бојите се да нећете испунити оно што други очекују.

Не ради се само о томе да се не осећате достојним; ради се о великом јазу између онога што можете да урадите и онога што сматрате да заслужујете. Овај сукоб ствара олују емоција које могу бити исцрпљујуће и са којима се заиста тешко носити.

Искрено, тешко је живети са паметним мозгом и ниском самопоштовањемТо је као да сте у чамцу са свим алатима за долазак до обале, али срцем које се плаши путовања.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas