Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
интересантно

Ноћас никако не спавајте! Срби док дочекују православну Нову годину "држе се" РАКИЈЕ, ВИНА И КРОФНИ

Јулијанска Нова година, позната и као Српска Нова година, Православна Нова година или Стара Нова година слави се 13. јануара.

1610525447_Depositphotos_93719270_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Обичај је да се слави у земљама на Балкану, у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Македонији и православним деловима Хрватске. Такође се слави и ван балканских земаља, у Русији, Белорусији, Украјини, Јерменији, Молдавији, Грузији... Постоји и у неким немачким кантонима у Швајцарској, а и у деловима Галске заједнице у Шкотској.

Прочитајте још: Како је син поклоном расплакао оца: Видео обилази свет (ВИДЕО)

Како је било некада?

Стари Римљани су Нову годину прослављали 1. марта, али су касније почели да је славе 1. јануара. Пре хиљаду година, делови Европе су почињали Нову годину 25. марта.

Почетком 17. века, многе европске земље су усвојиле Грегоријански календар, по коме се Нова година слави 1. јануара. Данас многи народи славе Нову годину на разне начине

Шкотланђани, на пример, обележавају празник "Хогменеј", када пале мале ватре које симболишу крај старе године. На улицама Глазгова и Единбурга окупљају се на десетине хиљада слављеника. У поноћ звоне звона, а окупљени се љубе и певају уобичајену новогодишњу песму "Стари пријатељи".

Фото: Депосит

Прочитајте још: РУСКИЊА Србији честитала ПРВА Нову годину: У песку насликала поруку која ОБИЛАЗИ СВЕТ (ВИДЕО)

У Шпанији, свако мора да поједе најмање 12 зрна грожђа завршног дана године. Свако зрно је за по један месец у Новој години. На измаку године, са одбројавањем сата, свако стави по зрно грожђа у уста. Према веровању, грожђе ће свакоме донети срећу и успех.

У Канади, у покрајини Британска Колумбија, постоји занимљива прослава Нове године. Слављеници свих узраста обуку купаће костиме и бућну се у хладне воде Енглеског залива у близини Ванкувера. Годишњи догађај се зове "Пливање поларних медведа".

Прочитајте још: ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ СЕРГЕЈА ЋЕТКОВИЋА: О детињству, родитељима, супрузи, ћеркама и музици

Свуда у свету, код православаца и код римокатолика, прво долази Божић, па Нова година. Зато се и код православних верника честитке упућују на следећи начин: "Срећни Божићни и новогодишњи празници", а не обрнутим редоследом.

Што се Србије тиче, по обичајном календару, вечерас се не спава. Обичај је да се у току ноћи служи врућа ракија, кувано вино и крофне.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas