Oglas
· · Komentari: 0
interesantno

Noćas nikako ne spavajte! Srbi dok dočekuju pravoslavnu Novu godinu "drže se" RAKIJE, VINA I KROFNI

Julijanska Nova godina, poznata i kao Srpska Nova godina, Pravoslavna Nova godina ili Stara Nova godina slavi se 13. januara.

1610525447_Depositphotos_93719270_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Običaj je da se slavi u zemljama na Balkanu, u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i pravoslavnim delovima Hrvatske. Takođe se slavi i van balkanskih zemalja, u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji... Postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, a i u delovima Galske zajednice u Škotskoj.

Pročitajte još: Kako je sin poklonom rasplakao oca: Video obilazi svet (VIDEO)

Kako je bilo nekada?

Stari Rimljani su Novu godinu proslavljali 1. marta, ali su kasnije počeli da je slave 1. januara. Pre hiljadu godina, delovi Evrope su počinjali Novu godinu 25. marta.

Početkom 17. veka, mnoge evropske zemlje su usvojile Gregorijanski kalendar, po kome se Nova godina slavi 1. januara. Danas mnogi narodi slave Novu godinu na razne načine

Škotlanđani, na primer, obeležavaju praznik "Hogmenej", kada pale male vatre koje simbolišu kraj stare godine. Na ulicama Glazgova i Edinburga okupljaju se na desetine hiljada slavljenika. U ponoć zvone zvona, a okupljeni se ljube i pevaju uobičajenu novogodišnju pesmu "Stari prijatelji".

Foto: Deposit

Pročitajte još: RUSKINJA Srbiji čestitala PRVA Novu godinu: U pesku naslikala poruku koja OBILAZI SVET (VIDEO)

U Španiji, svako mora da pojede najmanje 12 zrna grožđa završnog dana godine. Svako zrno je za po jedan mesec u Novoj godini. Na izmaku godine, sa odbrojavanjem sata, svako stavi po zrno grožđa u usta. Prema verovanju, grožđe će svakome doneti sreću i uspeh.

U Kanadi, u pokrajini Britanska Kolumbija, postoji zanimljiva proslava Nove godine. Slavljenici svih uzrasta obuku kupaće kostime i bućnu se u hladne vode Engleskog zaliva u blizini Vankuvera. Godišnji događaj se zove "Plivanje polarnih medveda".

Pročitajte još: EKSKLUZIVNI INTERVJU SERGEJA ĆETKOVIĆA: O detinjstvu, roditeljima, supruzi, ćerkama i muzici

Svuda u svetu, kod pravoslavaca i kod rimokatolika, prvo dolazi Božić, pa Nova godina. Zato se i kod pravoslavnih vernika čestitke upućuju na sledeći način: "Srećni Božićni i novogodišnji praznici", a ne obrnutim redosledom.

Što se Srbije tiče, po običajnom kalendaru, večeras se ne spava. Običaj je da se u toku noći služi vruća rakija, kuvano vino i krofne.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas