Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПОЧЕЛА ЈЕ СЕЗОНА СЛАВА: Обратите пажњу како постављате СЛАВСКИ СТО

Поставити славску трпезу да изгледа лепо и примамљиво није тако тешко

1667898941_slavska-trpeza.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Поред декорације столова која је једна од најважнијих елемената када се припрема слава, правилно постављање прибора за јело је битан фактор добро постављене трпезе.

Прочитајте још: ДАНАС ЈЕ МИТРОВДАН, ЦРВЕНО СЛОВО: Ево шта би требало обавезно да имате у кући уколико славите, а нисте стигли да одете у ЦРКВУ

Функционалан и лепо постављен сто привући ће пажњу свих гостију. Свим домаћицама које припремају славу помоћи ћемо са пар савета које могу искористити при постављању славске трпезе.

Припремите сав прибор за јело, оперите тањире, кашике, виљушке, ножеве и чаше.

Поставите сто на жељено место, наместите столњак тако да пада са свих страна равномерно. Столице одмакните довољно да се можете слободно кретати око стола док постављате прибор за јело. Након постављања прибора за јело, вратите столице на жељено место водећи рачуна да буду исти размаци између столица.

Прво правило код постављања прибора за јело на свечану трпезу је да се елементи ређају редоследом коришћења, споља ка унутра. У зависности да ли је гост дешњак или леворук, нож и кашика се код дешњака поставља са десне стране, код леворуких контра.

Када ређате прибор за јело, да не би оставили отиске прстију по њему, прибор држите по средини, ако је нож у питању између дршке и сечива.

Тањири и чаше

Тањире удаљити најмање 1цм од ивице стола, поређајте их један до другог у парном броју, тако да има довољно простора за удобно седење гостију. Сав остали прибор за јело ређате у односу на тањире.

Тањире поставите овим редом: на сам сто поставите плитак за месо, у њега ставите дубок за течна јела и један мањи за пређело. Тањири се ређају у парном броју један наспрам другог.

У горњем левом углу поставља се тањирић са ножићем за маслац или сосеве. Мада то није неопходно када славите да вам не заузима превише простора.

Посуде за со и бибер се постављају или на средини стола или изнад прибора за дезерт наспрам средине тањира.

Са десне стране тањира, у горњем углу, обично се постављају три чаше, најближе тањиру иде стаклена чаша за црно вино, средња чаша је чаша за бело вино а најдаља је чаша за воду или сок која се поставља у углу крајњег ножа. Поставите оне чаше за пића које се служе током вечере. Ако служите аперитив, малу чашицу поставите до чаше за воду.

Салвете

Салвете поставите како желите. Најједноставније вам је да их поставите по средини тањира, али ако желите неки другачији начин савијања и постављања можете искористити неки од занимљивих предлога из једног од наших претходних текстова.

Есцајг

Прибор за јело се, као што напоменусмо, ређа редоследом коришћења од споља ка унутра. Дршке есцајга су окренуте према ивици стола, док су оштрице оркенуте према тањиру.

Са десне стране тањира се постављају супена кашика и ножеви, а са леве стране виљушка која се користи кад и нож. Врх ножа се окреће према тањиру, а дршка се поставља ка ивици стола.

Ножеви се користе за сечење салата и главног јела, у случају кад се служи риба, нож за рибу је са десне стране а виљушка са леве. Кашика за супу се поставља са десне стране између ножева први нож са спољне десне стране је за пређело, а други је за главно јело, у случају слава за месо.

Кашичица и виљушка за десерт се постављају изнад тањира по средини и окренути су супротно један према другом, врх виљушке ка врху кашике. Због добијања на простору на трпези, можете прибор за дезерт послужити на крају, након вечере.

Виљушка за салату се поставља са леве стране када је салата главно јело, а са десне стране када је салата прилог јелу.

Да се не збуните правилима, можете водити рачуна о томе да виљушка за прво јело се поставља са леве стране споља а нож који се уз њу користи са крајње десне стране.

Правило је да број ножева и виљушки не буде више од три пара по особи

Цветни аранжман не би требало да буде превисок, већ у нивоу очију.

Након завршене вечере, склања се сав прибор за јело који сте искористили, тањири, кашике, виљушке и чаше за вино. Остају чаше за воду, тањир и кашичица за дезерт. Јело доносите унапред одређеним редоследом, никако ођедном да се не би стварла гужва на трпези.

Прочитајте још: МИТРОВДАН- слава посвећена Светом великомученику Димитрију, ове године се слави са мрсном ТРПЕЗОМ

Поставити славску трпезу да изгледа лепо и примамљиво није тако тешко. Користећи се одређеним правилима постављања и водећи се сопственом креативношћу, можете добити предивно постављену трпезу. Није вам потребан скупоцен прибор за јело да би вам трпеза заблистала пуним сјајем, креативност и одређен редослед постављања стола су кључ за успешно постављен сто.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas