Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
свемир

Први пут у историји: Научници видели светлост на другој страни црне рупе

Откриће које делује немогуће, с обзиром на то да црне рупе "једу" све што им се приближи, укључујући и светлост.

1627543823_Depositphotos_77862928_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Британски индипендент данас преноси да су научници уочили светлост на другој страни црне рупе и да је то први пут у историји.

То је ипак било могуће захваљујући томе што је у најновијој студији коришћен несвакидашњи ефекат где светло избија око црне рупе, тако да научници могу да виде оно што је са друге стране.

Прочитајте још: Најчуднији меч на ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА: Гледао га је један човек, а онда је дисциплина избачена

Откриће се појавило након што су научници испитали Икс-зраке које је у свемир избацила супермасивна црна рупа која се налази у средишту друге галаксије, на око 800 милиона светлосних година далеко.

Икс-зраци су имали необичан шаблон - после светлих, бљештећих Икс-зрака појавили су се мањи, а каснији су имали различите боје.

Икс-зраци су деловали као да су усмерени са друге стране црне рупе, приметио је астрофизичар са универзитета Стенфорд у Калифорнији Ден Вилкинс.

С обзиром на то да црне рупе уништавају светлост, Вилкинс објашњава да свако светло које уђе у црну рупу, не излази из ње, тако да не би требало да видимо шта је иза црне рупе.

Прочитајте још: Краљ Александар је био ПРВИ владар на Олимпијади, а прву медаљу донео нам је МОМЧИЛО

Идепендент, међутим, наводи да је ово другачија, мање позната карактеристика црних рупа, која је показала да Икс-зраци могу да се виде, а Вилкинс додаје:

- Разлог због којих можемо видети светлост је зато што црне рупе искривљују простор, изврћући магнетна поља око себе.

Постојање светлости са друге стране црне рупе је предвиђено Ајнштановом теоријом релативитета, али се до сада никад није десило и ово је први пут да је светлост виђена иза црне рупе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas