Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СУДБИНА

Рођени у ОВОМ МЕСЕЦУ имају највеће шансе да буду ДИРЕКТОРИ и изграде УСПЕШНУ КАРИЈЕРУ

Није свеједно у које се доба године родите, јер истраживања су показала да су много веће шансе за успех ако сте, рецимо, дошли на свет у јануару - него у октобру. Зашто је то тако?

1604491088_Depositphotos_26443257_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Одговори се могу наћи у тренутку када малишани крену у вртић, обданиште, школу или - почну да тренирају неки спорт. Тада је разлика више него велика, јер, ако су деца рођена исте године, најстарији ученик првог разреда (рођен у јануару) заправо је и до 20 посто старији од детета рођеног у децембру исте године.

Због ове разлике, најмлађа деца би се могла наћи у неповољнијем положају, јер су њихови старији вршњаци физички јачи, а и интелектуално су развијенији. По некој логици, овај ефекат би требало да буде анулиран с временом, јер би се могло претпоставити да не постоји разлика у снази или способностима двадесетогодишњака рођеног у јануару или децембру. Ипак, можда и није тако.

Прочитајте још: ДЕВОЈКЕ су кренуле до водопада, али СЛИКА 507 наговештава УЖАС који се догодио! (ФОТО)

По неким научницима, овај "јаз" се наставља, а може се чак и појачати због "Пигмалион ефекта" (ефекат аутосугестије, када се предрасуде и очекивања неке особе у великом броју случајева и остваре, на пример, предрасуде наставника утичу на успех деце), односно - реакције других.

Старији (ни)су талентованији
Будући да постоји релативно рано опредељивање за одређену струку или за спорт, наставници и тренери могу старију децу сматрати талентованијим и тако их и третирати, а она на крају заиста постану успешнија, али не због већег талента, већ - зато што им је посвећено више пажње.
Предрасуде чине да јануарска деца остану у предности.

Истраживачи са Универзитета Кардиф (Велика Британија) Џон Дојл и Пол Ботомли анализирали су две велике статистичке групе фудбалера. У првој је било најбољих 1.000 европских фудбалера, предвођених Месијем и Роналдом, а у другој 1.038 играча УЕФА-ине Омладинске лиге.

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

Да би идентификовали "старије" у "Топ 1000", научници су распоредили датуме рођења по недељама. Ако би се применила хипотеза о равномерној расподели талената, аритметички просечан датум рођења требало да "падне" на 26. недељу у години (од могуће 52). Међутим, статистичка средина "падала" је на 23. недељу у години, што указује на значајну бројчану супериорност професионалних спортиста рођених у првом кварталу године.

Можда су јануарска, фебруарска и мартовска деца једноставно - талентованија?

Да би тестирали ову хипотезу, Дојл и Ботомли су упоредили вредност трансфера фудбалера. Међутим, није пронађена никаква статистичка веза између датума рођења и цене фудбалера. Из овога су закључили да је "старијима" лакше да се пробију у елиту спорта, али да ипак нису талентованији од својих новембарских или децембарских конкурената, како се с временом испоставило.

Прочтиајте још: По наређењу тајних сила ЦАР је ЖРТВОВАН: Црква тврди да су РОМАНОВИ убијени на РИТУАЛАН НАЧИН

Да ли се неки роде срећни? Фото: Депозит

"Академије европских фудбалских клубова често регрутују дечаке пре него што напуне девет година. То је преломни тренутак, јер такви дечаци долазе у елитно окружење. Они брзо напредују кроз интензиван тренинг и такмичење између академија" - наводе аутори.

Рођени у јануару и фебруару су фаворизовани!
Анализа састава тимова у Омладинској Лиги шампиона показала је колико је лакши пут до успеха за "старије". Испоставило се да све 32 фудбалске академије фаворизују играче рођене раније у години. У неким случајевима јето очигледно: за играче рођене у периоду јануар-фебруар 19 пута је већа вероватноћа да ће добити место у таквим гигантима као што су "Ливерпул" или "Барселона". У "Челсију" је вероватноћа 15 пута већа, а у "Јувентусу"! А зашто је таквих спортиста знатно мање у Топ 1000? Зато што бенефити од "раног" рођења са годинама нестају.

Прочитајте још: Округла и обла ОСТРВА у Атлантику и Пацифику се ПОЈАВЉУЈУ и НЕСТАЈУ, а све се ПРЕПРИЧАВА

Корист од долажења на свет почетком године има релативно трајан ефекат и ван спортских активности. Психолози са Универзитета у Гронингену (Холандија) израчунали да су тинејџери рођени раније 20 пута чешће прескакали разред, а они чији је рођендан у касну јесен и почетком зиме имали су четири пута веће шансе да понављају разред.

Рођени у јануару су међу директорима, сенаторима...

Занимљиво је да се ефекат "раног рођења" не завршава ни на универзитетском нивоу. Бројна већина људи рођених почетком године може се видети на списку извршних директора 500 највећих компанија. Иста слика је приметна у вези са листом америчких сенатора и на многим другим местима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas