Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Седам начина на које се НАРЦИСИ лажно извињавају: Препознајте их и не дозволите да вас увуку у свој вртлог лажи и манипулације

Нарциси готово никада нису искрени када се извињавају

1692000714_shutterstock_1197102778.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Извињења играју кључну улогу у одржавању здравих односа и решавању конфликата. Истинско извињење одражава емпатију, одговорност и спремност да се промените. Међутим, када је реч о нарцисима, извињења често попримају другачији облик. Извињења нарциса су обично проткана манипулативним тенденцијама, егоцентричности и недостатку истинског кајања.

Ево како да препознате лажно извињење нарциса:

1. Површно извињење

Нарциси често дају површна извињења којима недостаје искреност. Они могу изговарати фразе попут: "Жао ми је што се тако осећаш" или "Извињавам се ако сам те повредио", одбацујући одговорност и не признајући сопствене поступке. Уместо да прихвате кривицу, они се фокусирају на емоционални одговор друге особе, одбацујући валидност повређених осећања.

2. Пребацивање кривице

Једна од кључних карактеристика нарциса је њихова склоност да кривицу пребацују на друге. Када понуде извињење, то је обично праћено изговорима који их приказују као жртву или чине друге одговорним за њихово понашање. Чинећи то, нарциси одржавају осећај супериорности и избегавају суочавање са последицама својих поступака.

3. Недостатак емпатије

Емпатија је основна компонента истинског извињења. Међутим, нарциси се боре да схвате или признају емоције и перспективе других људи. Њихов недостатак емпатије спречава их да истински схвате бол који су можда изазвали, због чега се њихова извињења осећају празним и неискреним.

4. Гаслигхтинг и манипулација

Нарциси су вешти манипулатори и често користе технике "гаслигхтинга" како би поништили осећања других. Они могу да изокрену чињенице, негирају претходне изјаве или поступке и доводе у питање сећање или разум жртве. Као резултат тога, особа која прима извињење се осећа збуњено и сумња у сопствену перцепцију ситуације.

5. Извињења као алати за контролу

У одређеним случајевима, нарциси могу стратешки користити извињење како би задржали контролу над својим жртвама. Повремено се извињавајући или обећавајући промену, они дају лажну наду и држе вас под контролом. Међутим, ова извињења ретко прате истинске промене понашања.

6. Условна извињења

Када се нарциси извињавају, често постављају услове својим гестовима. На пример, могли би рећи: "Жао ми је, али морате да схватите да сам тренутно под великим стресом." Додавањем услова они поткопавају искреност свог извињења и терет разумевања стављају искључиво на жртву.

7. Понављачи

Нарциси се могу више пута извињавати за исто понашање, а да никада не мењају своје поступке. Они на извињење гледају као на средство да привремено избегну одговорност, без намере да мењају своје понашање на дуге стазе. Овај образац поновљених увреда у комбинацији са неискреним извињењима одржава циклус емоционалног злостављања.

Разумевање начина на који се нарциси извињавају може бити изазован, али суштински аспект суочавања са овим сложеним појединцима. Од виталног је значаја препознати да су њихова извињења ретко искрена и да су често намењена њиховим сопственим интересима. Иако је могуће да се неке особе са нарцистичким особинама промене, то захтева опсежну саморефлексију, терапију и истинску жељу да се развије емпатија и одговорност.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas