Oglas
· · Komentari: 0

Sedam načina na koje se NARCISI lažno izvinjavaju: Prepoznajte ih i ne dozvolite da vas uvuku u svoj vrtlog laži i manipulacije

Narcisi gotovo nikada nisu iskreni kada se izvinjavaju

1692000714_shutterstock_1197102778.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Izvinjenja igraju ključnu ulogu u održavanju zdravih odnosa i rešavanju konflikata. Istinsko izvinjenje odražava empatiju, odgovornost i spremnost da se promenite. Međutim, kada je reč o narcisima, izvinjenja često poprimaju drugačiji oblik. Izvinjenja narcisa su obično protkana manipulativnim tendencijama, egocentričnosti i nedostatku istinskog kajanja.

Evo kako da prepoznate lažno izvinjenje narcisa:

1. Površno izvinjenje

Narcisi često daju površna izvinjenja kojima nedostaje iskrenost. Oni mogu izgovarati fraze poput: "Žao mi je što se tako osećaš" ili "Izvinjavam se ako sam te povredio", odbacujući odgovornost i ne priznajući sopstvene postupke. Umesto da prihvate krivicu, oni se fokusiraju na emocionalni odgovor druge osobe, odbacujući validnost povređenih osećanja.

2. Prebacivanje krivice

Jedna od ključnih karakteristika narcisa je njihova sklonost da krivicu prebacuju na druge. Kada ponude izvinjenje, to je obično praćeno izgovorima koji ih prikazuju kao žrtvu ili čine druge odgovornim za njihovo ponašanje. Čineći to, narcisi održavaju osećaj superiornosti i izbegavaju suočavanje sa posledicama svojih postupaka.

3. Nedostatak empatije

Empatija je osnovna komponenta istinskog izvinjenja. Međutim, narcisi se bore da shvate ili priznaju emocije i perspektive drugih ljudi. NJihov nedostatak empatije sprečava ih da istinski shvate bol koji su možda izazvali, zbog čega se njihova izvinjenja osećaju praznim i neiskrenim.

4. Gaslighting i manipulacija

Narcisi su vešti manipulatori i često koriste tehnike "gaslightinga" kako bi poništili osećanja drugih. Oni mogu da izokrenu činjenice, negiraju prethodne izjave ili postupke i dovode u pitanje sećanje ili razum žrtve. Kao rezultat toga, osoba koja prima izvinjenje se oseća zbunjeno i sumnja u sopstvenu percepciju situacije.

5. Izvinjenja kao alati za kontrolu

U određenim slučajevima, narcisi mogu strateški koristiti izvinjenje kako bi zadržali kontrolu nad svojim žrtvama. Povremeno se izvinjavajući ili obećavajući promenu, oni daju lažnu nadu i drže vas pod kontrolom. Međutim, ova izvinjenja retko prate istinske promene ponašanja.

6. Uslovna izvinjenja

Kada se narcisi izvinjavaju, često postavljaju uslove svojim gestovima. Na primer, mogli bi reći: "Žao mi je, ali morate da shvatite da sam trenutno pod velikim stresom." Dodavanjem uslova oni potkopavaju iskrenost svog izvinjenja i teret razumevanja stavljaju isključivo na žrtvu.

7. Ponavljači

Narcisi se mogu više puta izvinjavati za isto ponašanje, a da nikada ne menjaju svoje postupke. Oni na izvinjenje gledaju kao na sredstvo da privremeno izbegnu odgovornost, bez namere da menjaju svoje ponašanje na duge staze. Ovaj obrazac ponovljenih uvreda u kombinaciji sa neiskrenim izvinjenjima održava ciklus emocionalnog zlostavljanja.

Razumevanje načina na koji se narcisi izvinjavaju može biti izazovan, ali suštinski aspekt suočavanja sa ovim složenim pojedincima. Od vitalnog je značaja prepoznati da su njihova izvinjenja retko iskrena i da su često namenjena njihovim sopstvenim interesima. Iako je moguće da se neke osobe sa narcističkim osobinama promene, to zahteva opsežnu samorefleksiju, terapiju i istinsku želju da se razvije empatija i odgovornost.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas