Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Спадају у један од најдуговечнијих народа: Осам здравих навика које практикују Јапанци, а које можете и ви применити

Јапанци су познати по дугом животном веку и ниској стопи болести

1693128075_shutterstock_2190739661.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Већина нас често тражи инспирацију у различитим културама када је здравље и дуговечност у питању. Јапанска култура је једна од тих, а тамошњи народ је познат по свом дугом животном веку и ниској стопи болести. Они се строго придржавају одређених навика како у исхрани, тако и кроз начин живота и своје активности. Познато је да практикују уравнотежену исхрану богату морским плодовима и пиринчем али негују љубав према природи и друштвеним везама. Постоје неке навике којих се они придржавају због чега је њихов живот обогаћен и садржајан.

1. Јапанска дијета за здрав живот

Традиционална исхрана овог народ базира се на морским плодовима. Они конзумирају много рибе чиме обезбеђују довољни унос омега 3 масне киселине. Поред тога пиринач обезбеђује угљене хидрате за енергију, а потрошња воћа и поврћа код овог народа гарантује довољан унос влакана, витамина и антиоксиданата. Јапанска исхрана је нискокалорична, а бројне научне студије су доказале да има својих предности повезујући је са нижим стопама срчаних обољења и гојазности пише Њутрајдери.

2. Зелени чај је обавезан

Зелени чај је саставни део јапанске културе и он има својих предности. Препун је антиоксиданата и помаже у смањењу упала, снижавању холестерола као и побољшању рада мозга. Припрема овог чаја подстиче пажњу и стрпљење, а свима се препручује увођење овог чаја у дневну рутину и треба га заменити јутарњом кафом којој сви радије прибегавамо. 

3. Хара Хачи Бу: исхрана за дуговечност

Ово је конфучијско учење које се базира на уносу хране до 80 одсто. Ова пракса се базира на умерености и помаже у спречавању преједања и здравствених ризика попут гојазности и дијабетеса. Да бисте ову навику усавршили треба да обратите пажњу на знаке глади и ситости , да једете полако и престанете када осетите да је довољно а не потпуно.

4. Икиаги: Откривање сврхе за испуњен живот

Ова реч у преводу значи "разлог постојања" и представља холистичку перспективу живота. Подстиче свакога од нас да пронађе равнотежу између страсти, мисије и професије и у суштини да се фокусира на оно што га испуњава и доноси у радост. Кроз самопосматрање можете открити шта је то у чему се истичте, негујте то да бисте створили живот који има сврху.

5. Шинрин- Јоку: "Шумско купање"

Урањање у шумско окружење представља један вид екотерапије и Јапанци га практикују како би смањили стрес, побољшали расположење  и ојачали имунолошку функцију. Ово се посебно односи на људе који живе у граду. Они би требало да проводе време у парковима и на зеленим површинама, фокусирајући се на звукове, мирисе и призоре око себе и негујући осећај смирености и повезаности са природом. 

6. Јаке друштвене везе

Квалитетни друштвени односи су у Јапану од суштинског значаја јер дају осећај припадности и емоционалном благостању. Истраживања су показала да јаке везе могу смањити ниво стреса, побољшати ментално здравље па чак и продужити век. Негујте своје односе са породицом и пријатељима. Продубите везе кроз давање и примање подршке драгих људи.

7. Хармонија, ред и саморазвој: стубови јапанске културе

Ово су основне вредности које воде друштвене интеракције и лични раст. Хармонија подстиче миран суживот, ред доноси структуру а саморазвој промовише учење и усавршавање. Усвајање ових вредности доноси мир и раст. Вежбајте их тако што ћете унети мир и ред у свом окружењу и интеракцијама а прихватити начин о расту према личном и професионалном развоју.

8. Суперхрана: главна компонента јапанске исхране

Морске алге богате су јодом, који подржава рад штитне жлезде, затим минералима, калцијумом и гожђем. Они су одличан извор дијеталних влакана и антиоксиданата. Укључивање морских алги у исхрану може бити једноставно попут додавања супе и салату у јеловник или може бити попут уживања у омиљеној ужини. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas