Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЈЕДИНСТВЕНО

У ЧАЧКУ постоји СПОМЕНИК који је ЈЕДИНСТВЕН у свету и сви му се КЛАЊАЈУ (ФОТО)

Изнад спомен-костурнице и вечне куће на споменику налазе се и обележја четири конфесије: православни и католички крст, исламски полумесец и Давидова звезда

1600863896_1.JPG
Oglas

Када дођете у Чачак поред свих знаменитости које би требало да видите, неизоставан је и одлазак на гробље.

Можда вам звучи застрашујуће, али на чачанском гробљу се налази споменик који је јединствен у свету.

На Градском гробљу у Чачку је спомен-костурница подигнута 23. септембра 1934. године, ратницима који су погинули за време Балканских и Првог светског рата, на подручју Чачка.

На споменику су уклесани симболи четири верске заједнице: православне, католичке, исламске и јеврејске и представља јединствен пример поштовања према ратницима свих нација и религија, и у рату и у миру.

Ту почивају остаци 920 војника, око 650 је српских и око 260 чешких, немачких и аустријских. 

Чачани су још 1934. године показали да поштују јунаке који су изгинули за њихову слободу, не заборављајући притом ни непријатељске жртве.

Споменик који мири и уједињује, макар у смрти.
Скрнављење споменика
Овај споменик оскрнављен је само једном, на почетку Другог светског рата када су Немци наредили да се са споменика скину Давидова звезда и исламски полумесец. Оба знака обновљена су тек 2007. године у оквиру меморијала Надежда Петровић, када је споменику враћен првобитан изглед.

Изнад костурнице, по замисли чачанског инжењера Исидора Јањића, каменорезац Франческо Бербеља, такође из овог места, саградио је пирамиду од плавог камена, допремљеног из свог мајдана у Јеминској стени.

На свакој страни постављена су четири различита амблема: православни крст, католички крст, исламски полумесец и јеврејска шестокрака Давидова звезда.

Прочитајте још: НИКАДА се НЕ БУДИТЕ алармом телефона, јер упадате у ЗАМКУ!

Идеју за подизање споменика покрениле су жене Чачка, само осам година након завршетка Великог рата.

Сахрањивање је завршено 5. августа 1934. године, симболичним преносом посмртних остатака тројице војника. Уз Бетовенов „Посмртни марш“ поворка је из града кренула ка спомен-костурници. 

Споменик је открио краљев изасланик Оскар Часка 1934. године, уз присуство представника посланстава Француске, Енглеске, Белгије, Италије, Немачке, Бугарске, Румуније и Турске, као и свештеника све четири вере.

Прочитајте још: Ово ће вас ОЧАРАТИ! Креативност и уметничка дела створена на ЛИШЋУ (ФОТО/ВИДЕО)

Обновљен је и поново откривен 2007. године, а исте године проглашен је и спомеником културе.

Чачани још увек на овом месту пале воштаницу у знак сећања на жртве свих ратова и ратника који су умрли, сваки за своју отаџбину.

Недавно је овај споменик обишао и амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри који је ту своју посату окачио и на свој званичан твитер налог, написавши:

- Док стојим на месту вечног починка војника из Другог светског рата са обе стране фронта још сам сигурнији у то да, иако још боле ружна сећања на прошлост, можемо заједно да градимо бољи свет у садашности, за нас, нашу децу и све генерације које ће доћи иза нас у будућности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas