Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Српска православна црква данас слави ПРЕПОДОБНОГ ЈОАНИКИЈА ВЕЛИКОГ: Приписују му се чудотворне моћи, а за срећу изговорите ову молитву

Црква и њени верници данас обележавају хришћанског светитеља из 9. века, Преподобног Јоаникија Великог

1668591015_shutterstock_1501308611.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Преподобни Јоаникије родио се у селу Марикати у области Витинијској, од оца Миритрикија и мајке Анастасије. Као дечак беше чобанин оваца. Водећи овце на испашу, он се често повлачио у самоћу, проводећи све време у молитви. Потом одлази у војску, где показа чудо од храбрости, нарочито у ратовима против Бугара. После војничке службе Јоаникије се повукао на Олимп Азијски, где се замонашио и сав предао подвигу, од кога није одступио до дубоке старости и своје смрти.

Подвизавао се на разним местима преко 50 година. Имао је од Бога дар чудотворства: лечио све болести и муке, изгонио демоне, укроћавао звери, нарочито имао власт над змијама, прелазио је преко воде као по сувом, бивао невидљив за људе када је то пожелео, прорицао будуће догађаје. Одликовао се превеликим смирењем и кротошћу.

Прочитајте још: Како се пише: ДОБРОДОШЛИ или ДОБРО ДОШЛИ, одговор ће вас изненадити

По спољашњем изгледу био је као див, крупан и силан. Узимао је жива учешћа у судбини цркве Божје. У време иконоборства најпре се и он био преластио, но после тргао и постао ватрен поборник поштовања икона. Био је велики пријатељ саМетодијем патријархом Цариградским. Поживео је 94 године. Пре и после смрти велики чудотворац.

Православна црква прославља га 17. новембра по грегоријанском, односно 4. новембра по јулијанском календару.

Молитва

"Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Јоаникије оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше."

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas