· · Коментари: 0
ТРАДИЦИЈА

СРПСКА ШЉИВОВИЦА: Добила статус културног наслеђа УНЕСЦО-а

У то име- живели!

1670145382_shutterstock_1196189158-rakija-naslovna.jpg
Пхото: Схуттерстоцк

Српска традиционална ракија- шљивовица, додата је на листу нематеријалног културног наслеђа Уједињених нација. Експерти УНЕСЦО-а окупљени у Мароку ове недеље, закључили су да знање и социјална пракса који се користе током припреме и употребе шљивовице, заслужују ово престижно признање УН-а.

Обичај печења шљивовице се преноси с генерације на генерацију вековима у Србији, па је овај обичај постао део националног идентитета.
''Срби пију шљивовицу када славе, када су у жалости, када дочекују или иду у госте, обележавају важне датуме, и то раде вековима. Људи чувају најбоље флаше за венчања, рођење деце и сахране, и зато је ово пиће део свакодневног живота генерације Срба'', наводи Асошијетед прес.

Прочитајте још: Данас је један од највећих ХРИШЋАНСКИХ празника, ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ: Жене би требало да испоштују обавезно овај обичај

Шљивовица је такође важан извозни производ, и туристи га обожавају. Мала предузећа која производе ову ракију, као и друге врсте воћних ракија, процветала су, и нуде модерну амбалажу са дизајном који повезује савремено и традиционално.

Фото: Схуттерстоцк

Прочитајте још: На послу, на дружењу, у природи: Најздравије УЖИНЕ ВАН КУЋЕ које ће довести фигуру до савршенства

Да би била квалитетнија, шљивовица се понкеад чува у буради од храстовине, што јој даје смеђу боју налик вискију. Такође, све је боља што дуже стоји. Министарство је поднело номинацију за УНЕСЦО 2021.године, а она се односи на цео процес- од узгајања шљива до прављења ракије.

Фото: Схуттерстоцк

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.