Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта не треба да кажемо анксиозној особи у тренуцима стреса? Једну реченицу углавном сви говоримо

Анксиозност је нажалост стање са којим се у савременом свету суочава све више људи.

1652196392_people-g8e549be57_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Свако до нас се у одређеним животним ситуацијама може осетити анксиозно, то су ситуације када се осећамо немоћно, под константним смо стресом, нешто ишчекујемо, али када анксиозност почне да угрожава квалитет свакодневног живота, онда је важно консултовати се са стручњаком.

Када у окружењу имате особу која се суочава са анскиозности и нападима панике, важно је да са њом комуницирамо и подржавамо је. Постоје изјаве и реченице које могу помоћи блиској особи, пружити јој утеху, подршку и олакшати јој, али и оне које никако не треба говорити:

1. Стрес сужава нашу перцепцију, успорава когнитивне процесе и не омогућава увек трезвену процену ситуације.

НЕ: Не причајте стално о негативном сценарију догађаја, јер ћете тако само погоршати ситуацију. "И ја осећам да ће се догодити нешто лоше.."
ДА: Поделите једни са другима различите сценарије развоја догађаја, укажите особи на оне позитивне. "Сигурно постоји неко решење које заједно можемо пронаћи..."

2. У ситуацији када је драга особа под стресом, природно је да прва ствар коју желите да урадите јесте да понудите своју помоћ. Али постоје тренуци када је број могућности за помоћ веома ограничен.

НЕ: Никако не намећите своју помоћ и савет особи, без да је саслушате. "Слушај шта треба да урадиш..."
ДА: Саслушајте особу без наметања савета и решења. Реците јој "Разумем те и желим да чујем како се осећаш."

3. Многи од нас имају одбрамбену реакцију – толико нам је тешко да будемо близу вољене особе у стресу да почињемо да обезвређујемо и умањујемо значај онога што он говори.

НЕ: "Шта изазиваш панику, то нема везе са тобом. То је у твојој глави.", чиме се умањује значај њиховог емоционалног стања.

ДА: "Да ли желиш да поразговарамо о томе што ти се догађа или желиш да причамо касније када се осетиш боље"

4. Немојте да осуђујете особу која се суочава са овим стањем или да тврдите како претерује - важно је да разумете да анксиозност заиста потреса њен живот и да јој је отребна ваша подршка и разумевање. Никако је не спутавајте да изрази своја осећања.

НЕ: "Неразумна си и стално претерујеш."
ДА: "Схватам са чим се суочаваш, имао сам слични ситуацију - проћи ће, уз тебе сам." Слушајте саговорника и његове емоције.

5. Никако немојте наметити осећај кривице особи да вам је покварила дан, лоше утиче на ваше расположење или чини ситуацију још гором.

НЕ: "Уморна сам од твоје панике, због тебе се и ја осећам лоше, не помажеш."
ДА: "Волим те и сада ми је најважније да се ти осећаш добро."

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas