· · Коментари: 0

Стигла је ЈЕСЕН: Према народном веровању, ако вечерас урадите ОВО, испуниће вам се ЖЕЉА!

Јесења равнодневница означава почетак јесени на северној полулопти. Јесен ове 2021. године стиже у Србију у среду, 22. септембра у 21:22.

1632298049_moon-2721064_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј

Дан када обданица и ноћ трају по 12 сати, не само што означава почетак јесени, већ овај дан важи и за врло моћан период за ритуале и примену бројних народна веровања и обичаја.

Прочитајте још: Знате ли зашто жене носе МАРАМЕ у цркви? Овај обичај је заснован на речима Светог апостола Павла

Дан за магију

Јесења равнодневница се традиционално прослављала као друга, дивља или зелена жетва, време празновања у част мајке Земље и њених плодова. Вечера на дан жетве је обичај који је старији од хришћанства.

У 21:22 погледајрте у небо и три пута поновите жељу, јер према народном веровању, сигурно ће вам се испунити.

У време када иста дужина ноћи и дана најављује долазак зиме, овај празник је представљао сипатетички магијски гест којим је требало обезбедити довољно хране за зимски период тако што су се износили и јели најбољи плодови жетве.

Према предању, Бог светлости изгубио битку против свог мрачног близанца и алтер ега, бога таме.

Фото: Пиксабеј

Замислите жељу

На јесењу равнодневницу пале се свеће плаве боје којом се сиболизује јесења киша и зелена за мајку Земљу и дивљу жетву, да би се приказало спајање неуједначених аспеката живота и уравнотеженог размишљања.

Од давнина људи су веровали да се на овај дан испунајвају све жеље. Према народном веровању, уколико се тачно у тренутку наступања јесење равнодневнице, у овом случају 21:22 сата увече, погледа у небо, замисли жеља и понови три пута, она ће засигурно бити испуњена.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.