Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
студенти

СТУДЕНТИ, ове методе ће вам помоћи да УЧЕЊЕ буде лакше

Многи студенти се жале да једноставно не могу да се сконцентришу на учење, те да им ум непрестано лута и да размишљају о свему осим о ономе што би требало да науче. Међутим, свако има могућност да се сконцентрише.

1596027503_Depositphotos_31247363_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Размислите о стварима у које успевате да се потпуно удубите и у којима заиста уживате – рецимо филм, књигу или утакмице.

Прочитајте још: За ово летовалиште вам НЕ ТРЕБА ТЕСТ НА КОРОНУ, а прави је рај за ОДРАСЛЕ (ФОТО)

Потребно је употребити праве стратегије да се сконцентришете и затим да то примените на учење. У сваком случају, уколико се питате како побољшати концентрацију и како ефикасније учити, примените следеће кораке.

Прочитајте још: КАКО НАПРАВИТИ ЖУРКУ У ДОБА КОРОНЕ? Могуће је, стручњаци откривају на које кључне детаље морате пазити

Први кораци за ефикасно учење

Избор места на ком ћете учити може утицати на ниво концентрације. Одаберите место са добрим осветљењем и протоком ваздуха, које је свеже, организовано и пријатно за рад. Ово ће вам помоћи да вам ништа не одвраћа пажњу. Искључите телефон или само искључите звоно. Слушање музике сачувајте за паузу, уколико вас омета.

Фото: Пиxабаy
Одаберите место са добрим осветљењем!

Направите план учења

Направите распоред учења који вам одговара током дана и придржавајте га се. Поделите градиво у логичке делове који имају почетак и крај. Наши мозгови функционишу холистички, тако да ће вам бити лакше да учите нешто као целину, а не из делова.

Одредите циљеве за сваки део учења

Пре него што почнете да учите, неколико минута размишљајте о томе шта ћете тиме постићи. Запишите циљеве око учења, на пример: „сумирати странице 40-65“ или „Завршити прву вежбу“. О овоме смо детаљно писали кроз текст о томе како најбоље учити за испит на друштвеном факултету. Одредите време учења пре него што почнете, на пример: „Завршићу друго поглавље за 40 минута“. Радећи ово, постављате себи циљ и ваша подсвест ће почети да „ради“ на томе да тај циљ и остварите.ђ

Прочитајте још: СРБИ ће бити разочарани: Ово су НАЈПРИВЛАЧНИЈИ ЈЕЗИЦИ на свету

Мењајте теме градива у току дана!

Правите паузе

Направите план да учите 30-45 минута, обновите оно што сте научили, затим направите паузу од 5-10 минута, наставите, зато што су истраживања показала да:

Фото: Пиxабаy

Људи најбоље памте када уче мање времена, затим се преслишају и обнове оно што су учили уместо да уче дуже времена. Боље уче на почетку и крају времена које су одредили.

Учите различите ствари

Мењајте теме или градиво које учите сваких неколико сати. Ово ће смањити шансе да вам постане досадно.
Користите паузе у учењу. Ово ће променити темпо учења и повећати ниво концентрације.
Немојте само пасивно читати, већ убаците одређене „активности“, на пример, „мапирање“ у мозгу или записивање одговора.

Прочитајте још: Прича овог дечака РАСПЛАКАЛА је милионе људи широм света (ВИДЕО)

Реците када је довољно

Сваки пут када приметите да вам мисли лутају, једноставно прекините да учите. Затим свесно вратите мисли на градиво које учите. У почетку ћете вероватно морати да радите ово сваки пут када учите, али вежба је чудо и с временом ћете видети како ћете се лакше фокусирати на учење дуже време.

Када видите да вам мисли лутају прекините учење и направите паузу!

Ако вам је готово немогуће да се поново сконцентришете, направите паузу, узмите да учите нешто друго или покушајте са неком другом методом учења.

Одредите „време за бригу“

Дозволите себи и да бринете око учења, али пре тога одредите и када и колико дуго ћете то радити. Затим, када вам нешто обраћа пажњу током учења или ако почнете да осећате анксиозност током дана, запишите своје мисли и бриге и оставите тај папир са стране и реците себи да ћете се тиме бавити током „паузе за нервирање“.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas