· · Коментари: 0
ПРЕСУДА

Суд НАРЕДИО мужу да бившој жени исплати 60.000 евра за КУЋНЕ ПОСЛОВЕ које је радила док су били у браку

Португалски врховни суд наложио је мушкарцу да бившој супрузи плати 60.000 евра као накнаду за чишћење и кување које је обављала током њиховог три деценије дугог брака.

1618506640_zena-brise-prasinu.jpg
Фото: Принтскрин / Yоу Тубе / Clean My Space

Кућни послови одавно се не сматрају дужношћу супруге, а појављује се и све више судских случајева у којима домаћице од бивших супружника траже одштету и добијају је. Последњи такав случај стиже из Португала.

Пресудом која је донета 14. јануара, а португалски медији пропратили су је у фебруару, окончано је дуго суђење у којем се пар бивших супружника борио на разним судовима у Португалу, преноси Оддитy Централ.

Прочитајте још: Треба бити дотеран увек: Уместо да је задихана и знојава, ова жена је током порођаја радила невероватну ствар (ВИДЕО)

Жена је првобитно од бившег супруга тражила 240 хиљада евра за све послове које је обављала бесплатно током њиховог брака, али њена пресуда је одбачена са наводима да нема право на финанцијску накнаду.

"Будући да рад проведен у кући није законски потребан према де фацто синдикату, његово пружање као допринос заједничкој економији конфигурисано је као спонтано испуњење природне обвезе", написао је судија у Барцелосу у својој пресуди.

Прочитајте још: "Радим то бесплатно и уживам": Овој жени је чишћење ЕКСТРЕМНО прљавих домова ХОБИ ИЗ СНОВА (ВИДЕО)

Кућни послови имају јасну економску вредност

Жена је поднела жалбу и суд је овај пут пресудио у њену корист, али њен бивши муж се жалио врховном суду. Тамо је пресуђено да кућни послови, "иако остају невидљиви, имају јасну економску вредност". 

Жена однела победу
Доказано је да је у 30 година брака супруга била та која се бринула о кући и припремала јела партнеру. Суд је закључио да је то довело до обогаћивања супруга који није учествовао у кућним пословима, јер му је омогућено да се окористи резултатима тих активности без активних трошкова и доприноса.

Прочитајте још: Милијардер УГРАДИО ЧИПОВЕ у мозак мајмуна, а сада Пејџер МИСЛИМА покреће видео-игру (ВИДЕО)

Суд је утврдио финансијску вредност кућних послова које је жена обављала коришћењем националне минималне плате као критеријума, помноживши је са 12 месеци, за 30 година брака. Трећина износа одузета је због њених трошкова у том раздобљу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.