· · Коментари: 0

Сутра је ДУХОВСКИ ПОНЕДЕЉАК: Слави се дан након СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ, а ово су народни обичаји

Српска православна црква и њени верници сутра обележавају Духовски понедељак, други дан једног од најбитнијих празника у православљу, празника Свете Тројице

1685879666_ce51c8c3c3e21ed1a1de56ad604c131fc2fa62cd.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Духови представљају и рођендан Хришћанске цркве, а називају се још и Тројице, Тројичин дан, Силазак Светог Духа на апостоле. По значају то је трећи празник, после Ускрса и Божића, и као они, такође се славе три дана.

Према народним веровањима, током три дана Духова се не праве славља, као што су свадбе, крштења и томе слично, иако је реч о радосним данима у православној вери.

Народна веровања на овај дан су различита у Србији. Верује се, наиме, да ће оне девојке које се умију водом, у којој је стајало цвеће од којег се плету венчићи, преко целе године имаће чисто и бело лице.Са друге стране, мушкарци које девојке буду даривале венчићем, према народном веровању у источној Србији, годину ће завршити као младожење.

Три дана је црвено слово, тако да се ни данас, ни сутра, тако да никако не треба обављати теже физичке послове.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.