· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Сутра је КРСТОВДАН! Ноћ уочи празника ИСПУЊАВА ЖЕЉЕ: У ПОНОЋ погледајте у небо и чекајте ЧУДО

Српска православна црква и верници сутра прослављају Крстовдан, који у црквеном учењу означава налажење крста на којем је разапет Исус Христ.

1601071573_krstovdan-naslovna.jpg
Фото: СПЦ

Верници Српске православне цркве сутра прослављају велики празник Воздвижење часног Крста, у народу познат као Крстовдан, помен на догађај када је пронађен крст на којем је распет Исус Христос. Сутрашњи дан проводи се у обавезном посту.

Прочитајте још: У ЧАЧКУ постоји СПОМЕНИК који је ЈЕДИНСТВЕН у свету и сви му се КЛАЊАЈУ (ФОТО)

Крстовдан је празник када се православни верници присећају два догађаја у вези са часним Крстом Христовим, прво проналазак часног Крста на Голготи, и друго повратак часног Крста из Персије опет у Јерусалим.  Током ратова крст се изгубио, а касније, када је поново нађен, његове делове узимали су спретни верници у нади да имају велику моћ, пошто су направљени од светог дрвета.

Прочитајте још: ОД ШОКА НИЈЕ МОГЛА ДА СТОЈИ: Пронашла је слику из детињства и схватила КО је заправо њен супруг (ФОТО)

Овај празник Воздвижење Часног крста, слави се још од првих година званичне хришћанске проповеди, а установљен је годину дана после Првог васељенског сабора у Никеји, који је одржан 326. године.

Слави се увек 14. септембра по старом јулијанском, односно 27. септембра по грегоријанском и новојулијанском календару. 

Прочитајте још: ЗАШТО ЗАБОРАВЉАМО СНОВЕ? Одговор је ту! А да бисте их боље запамтили урадите ОВО

Иако је Крстовдан радостан празник, на овај дан важи правило строгог поста, на хлебу и води. Верници на данашњи дан углавном једу хлеб и грожђе.

Фото: СПЦ

Црквени списи

Обилазећи Свету Земљу света царица Јелена намисли да потражи часни Крст Христов. Неки старац Јеврејин, по имену Јуда, једини знаде место где се Крст нахођаше, па присиљен од царице изјави, да је Крст закопан под храмом Венериним, кога подиже на Голготи цар Адријан. Царица нареди, те порушише тај идолски храм, па копајући у дубину нађоше три крста. Док царица беше у недоумици, како да распозна Крст Христов, пролажаше мимо тога места пратња са мртвацем.

Прочитајте још: Овај шеф је дао НЕПУШАЧИМА ПЕТ ДАНА више ОДМОРА, а постоји МАТЕМАТИЧКО објашњење

Тада патријарх Макарије рече, да мећу на мртваца редом један по један крст. Када метнуше први и други крст, мртвац лежаше непромењено. А када ставише на њ трећи крст, мртвац оживе.

По томе познаше, да је то часни и животворни Крст Христов. Метнуше га по том и на једну болесну жену, и жена оздрави. Тада патријарх уздиже крст, да га сав народ види, а народ са сузама певаше: Господе помилуј!

Царица Јелена направи ковчег од сребра и положи у њ часни Крст. Доцније цар Хозрој освојивши Јерусалим, одведе многи народ у ропство и однесе Крст Господњи у Персију. У Персији Крст је лежао 14 година. 628. год. цар грчки Ираклије победи Хозроја и са славом поврати Крст у Јерусалим.

Прочитајте још: ПРИЧА ОД КОЈЕ ЋЕТЕ СЕ НАЈЕЖИТИ: Овако су српски шарпланинци одбранили српско село и сељане од америчке војске (ФОТО)

Ушавши у град цар Ираклије ношаше Крст на својим леђима. Но на једанпут стаде цар и не могаше ни корака крочити.

Патријарх Захарија виде ангела, који спречаваше цару да у раскошном царском оделу иде под Крстом и то по оном путу по коме је Господ, бос и понижен, ходио. То виђење објави патријарх цару. Тада се цар свуче, па у бедној одећи и босоног узе Крст, изнесе га на Голготу, и положи у храм Васкрсења, на радост и утеху целог хришћанског света.

Стари српски обичај који се везује за Крстовдан, како за зимски тако и за овај јесењи је да се у овој посебној ноћи остварује свака жеља. Зато вечерас тачно у поноћ погледајте у небо и замислите недвосмислену жељу, изговорите је јасно и гласно, а предање каже да уколико је "богоугодна", она ће се сигурно испунити.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.