Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Сутра је ПЕТРОВДАН: Вече уочи великог празника изводи се један од најстаријих обичаја - Да ли знате шта је ЛИЛАЊЕ?

Српска православна црква и верници сутра славе Петровдан, а уочи великог празника постоји један занимљив обичај са цвећем који се и данас памти

1625828761_LiLaLo.PNG
Фото: Инстаграм/ сцреенсхот лилалофестивал
Oglas

Један од њих се изводи вечерас. Уочи петровдана најстарији укућанин бере по цвет петровца за сваког у кући.

Прочитајте још: ПРЕПОДОБНИ ДАВИД СОЛУНСКИ : Верници данас славе свеца који је СЛЕПИМА враћао вид

Петровац предвиђа будућност

Тако намењене побија их у земљу где их нико неће ни видети ни дирати. Сутрадан, рано, кад га нико не гледа, одлази да погледа цветове. Коме од укућана цвет стоји право - биће здрав; коме је клонуо - биће болешљив; коме је увенуо - умреће.

Петроваче и колачи
Обичај је да се за Петровдан месе колачи са јабукама које се зову "петровача".

Вечерас се пале лиле

Затим, постоји обичај да се уочи овог великог празника пале лиле, које се праве од младе коре дивље трешње или брезе. Обично се то ради на местима где се народ окупља, на трговима, раскршћима и у томе учествују деца и омладина.

ЛиЛаЛо је у Лозници окупља хиљаде људи.

ЛиЛаЛо је један од најпопуалрнијих фестивала у Лозници, траје неколико дана и вечерас је врхунац манифестације.

Прочитајте још: Верници данас обележавају Преподобног Сампсона Странопримца: Данас би требало да помогнете сиромашнима и изговорите ову молитву

Паљење ватре и лила симболише на она времена када сухристоборни цареви прогонили и мучили хришћане, везујући их за дрвене стубове, натапајући их смолом и палећи их.

Данас се не ради у пољу и не упрежу коњи

На Петровдан се ништане ради у пољу, нарочито се не упрежу коњи у кола.

Код Срба у Војводини је обичај да седо Петровдана нису смеле сећи јабуке ножем, нити се смело јабукама лоптати или ударати једну о другу јабуку, јер се веровало, да ће ако се то чини, падати крупан град и уништити усеве.

Прочитајте још: Славимо СВЕТУ ФЕВРОНИЈУ: Данас никако не смете ОВО да изговарате

У неким селима јужног Баната на Петровдан ујутру разносе јабуке првим суседима за душу умрлих, а понегде се јабуке односе у цркву на освећење.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas