Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVLJE

Sutra je PETROVDAN: Veče uoči velikog praznika izvodi se jedan od najstarijih običaja - Da li znate šta je LILANJE?

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Petrovdan, a uoči velikog praznika postoji jedan zanimljiv običaj sa cvećem koji se i danas pamti

1625828761_LiLaLo.PNG
Foto: Instagram/ screenshot lilalofestival
Oglas

Jedan od njih se izvodi večeras. Uoči petrovdana najstariji ukućanin bere po cvet petrovca za svakog u kući.

Pročitajte još: PREPODOBNI DAVID SOLUNSKI : Vernici danas slave sveca koji je SLEPIMA vraćao vid

Petrovac predviđa budućnost

Tako namenjene pobija ih u zemlju gde ih niko neće ni videti ni dirati. Sutradan, rano, kad ga niko ne gleda, odlazi da pogleda cvetove. Kome od ukućana cvet stoji pravo - biće zdrav; kome je klonuo - biće bolešljiv; kome je uvenuo - umreće.

Petrovače i kolači
Običaj je da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koje se zovu "petrovača".

Večeras se pale lile

Zatim, postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina.

LiLaLo je u Loznici okuplja hiljade ljudi.

LiLaLo je jedan od najpopualrnijih festivala u Loznici, traje nekoliko dana i večeras je vrhunac manifestacije.

Pročitajte još: Vernici danas obeležavaju Prepodobnog Sampsona Stranoprimca: Danas bi trebalo da pomognete siromašnima i izgovorite ovu molitvu

Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada suhristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.

Danas se ne radi u polju i ne uprežu konji

Na Petrovdan se ništane radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola.

Kod Srba u Vojvodini je običaj da sedo Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama loptati ili udarati jednu o drugu jabuku, jer se verovalo, da će ako se to čini, padati krupan grad i uništiti useve.

Pročitajte još: Slavimo SVETU FEVRONIJU: Danas nikako ne smete OVO da izgovarate

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvećenje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas