Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Сутра славимо БАДЊИ ДАН! Ево како се овај празник традиционално дочекује у СРБА

Верници Српске православне цркве сутра дочекују Бадњи дан.

1641395798_badnjak_06012019_001.jpg
Фото: Ataimages
Oglas

Православни верници сутра обележавају Бадњи дан, дан уочи најрадоснијег хришћанског празника Божића за који се везују посебни обичаји и веровања, а који се од давнина поштују у Срба широм света.

Прочитајте још: Данас је Туциндан: Верује се да празник потиче из давних времена, а ДВЕ СТВАРИ би посебно требало да испоштујемо

Бадњица, односно Бадњи дан је задњи дан поста, те представља увод у божићне празнике.

На овај дан домаћин заједно са неким млађим чланом породице устаје прије свитања и одлази по бадњак. Уколико је то ипак организовано тако да иде више људи из села или локалне заједнице онда овај поход у већини случајева предводи свештеник из тог краја. Тај обичај је претежно исти у свим крајевима Србије и Републике Српске, осим у неким већим градовима гдје није могуће отићи у сечу, већ се Бадњак купује на пијаци током Бадњег дана.

Прочитајте још: На БАДЊИ ДАН пресеците црни лук на 12 делова, а ујутру стиже БИТНА ВЕСТ

Како се сече Бадњак

Бадњак који се сече је претежно храст или цер и симболише дрво које су некада пастири донели у пећину где је рођен Исус Христ и који је заложен како би се они загрејали.

Приликом сече Бадњака, домаћин му се обраћа као живом бићу, уз поздрав „Добро јутро јуначе, бадњаче“ те га сече из три пута. Доноси га кући где га дочекује домаћица која га посипа пшеницом или кукурузом и онда се прислања уз кућу до навече, када га домаћин уноси у кућу.

Прочитајте још: Након што су јој родитељи пронађени мртви у дому, огласила се популарна глумице: "Желим приватност да тугујем"

У међувремену, домаћица припрема богату посну трпезу која се служи навече када се сви чланове породице окупе у кући.

За Бадњи дан сви посте, чак и они који се нису придржавали божићног поста, тај дан се придржавају тог обичаја, с тим да се припрема разноврснија трпеза него иначе с обзиром да овај дан означава крај поста.

Прочитајте још: Рада Манојловић НОВОГОДИШЊОМ честитком расплакала све: Ево коме је наменила

Оно што домаћица тај дан припреми за гозбу претежно су традиционална посна јела која се нађу на свачијој трпези, а то су посна супа, посебне чорбе, разне врсте риба, посни пасуљ, пите, те салате. Наравно неизоставан дио трпезе су и посни колачи.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas