Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVLJE

Sutra slavimo BADNJI DAN! Evo kako se ovaj praznik tradicionalno dočekuje u SRBA

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra dočekuju Badnji dan.

1641395798_badnjak_06012019_001.jpg
Foto: Ataimages
Oglas

Pravoslavni vernici sutra obeležavaju Badnji dan, dan uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića za koji se vezuju posebni običaji i verovanja, a koji se od davnina poštuju u Srba širom sveta.

Pročitajte još: Danas je Tucindan: Veruje se da praznik potiče iz davnih vremena, a DVE STVARI bi posebno trebalo da ispoštujemo

Badnjica, odnosno Badnji dan je zadnji dan posta, te predstavlja uvod u božićne praznike.

Na ovaj dan domaćin zajedno sa nekim mlađim članom porodice ustaje prije svitanja i odlazi po badnjak. Ukoliko je to ipak organizovano tako da ide više ljudi iz sela ili lokalne zajednice onda ovaj pohod u većini slučajeva predvodi sveštenik iz tog kraja. Taj običaj je pretežno isti u svim krajevima Srbije i Republike Srpske, osim u nekim većim gradovima gdje nije moguće otići u seču, već se Badnjak kupuje na pijaci tokom Badnjeg dana.

Pročitajte još: Na BADNJI DAN presecite crni luk na 12 delova, a ujutru stiže BITNA VEST

Kako se seče Badnjak

Badnjak koji se seče je pretežno hrast ili cer i simboliše drvo koje su nekada pastiri doneli u pećinu gde je rođen Isus Hrist i koji je založen kako bi se oni zagrejali.

Prilikom seče Badnjaka, domaćin mu se obraća kao živom biću, uz pozdrav „Dobro jutro junače, badnjače“ te ga seče iz tri puta. Donosi ga kući gde ga dočekuje domaćica koja ga posipa pšenicom ili kukuruzom i onda se prislanja uz kuću do naveče, kada ga domaćin unosi u kuću.

Pročitajte još: Nakon što su joj roditelji pronađeni mrtvi u domu, oglasila se popularna glumice: "Želim privatnost da tugujem"

U međuvremenu, domaćica priprema bogatu posnu trpezu koja se služi naveče kada se svi članove porodice okupe u kući.

Za Badnji dan svi poste, čak i oni koji se nisu pridržavali božićnog posta, taj dan se pridržavaju tog običaja, s tim da se priprema raznovrsnija trpeza nego inače s obzirom da ovaj dan označava kraj posta.

Pročitajte još: Rada Manojlović NOVOGODIŠNJOM čestitkom rasplakala sve: Evo kome je namenila

Ono što domaćica taj dan pripremi za gozbu pretežno su tradicionalna posna jela koja se nađu na svačijoj trpezi, a to su posna supa, posebne čorbe, razne vrste riba, posni pasulj, pite, te salate. Naravno neizostavan dio trpeze su i posni kolači.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas