· · Коментари: 0

Течни или чврсти сапун? Да ли постоји исправнији избор?

Иако је многима свеједно да ли користе сапун у чврстом или течном облику, на један детаљ би ипак требало обратити пажњу.

1642772550_534a86d77821a43dacf8fa6936b405b3b3753c77.jpg
Фото: Пиxабаy

Један од производа чија је потрошња у последње време драстично порасла свакако је сапун. Иако можда нисте правили разлику између његовог чврстог и течног облика, можда је време да то сада учините.

Када је ствар о чишћењу коже, можете да будете мирни јер докле год сапун садржи основне састојке који гарантују чистоћу и дезинфекцију - није битно у којем је облику.

- Сваки сапун пођеднако је учинковит у уклањању патогена и прљавштине - рекла је за Тхе Хеалтхy др Рејчел Брнс, дерматолог из Минесоте.

Прочитајте још: Три начина да се ЗАГРЕЈЕМО за време ледених дана: Правимо ГРЕШКЕ због којих нам је још више хладно

Када је реч о здрављу коже, углавном се препоручује течни сапун јер спречава исушивања и пуцања коже руку.

- Чврсти сапун обично има високу пХ вредност што може да подстакне исушивање и пуцање коже - тврди она.

Наравно, постоје и чврсти сапуни који уз помоћ додатака попут уља, влаже кожу и одржавају њену хидратацију.

Ипак, највећа предност течног сапуна дефинитивно је то што је хигијенски исправнија опција од оног чврстог облика. Будући да углавом долазе у бочицама и на пумпице, он онемогућава ширење вируса, јер се не додирује његова површина. На чврстом сапуну могу се налазити вируси који се потом лако преносе с особе на особу.

Осим ако сте код куће, препоручује се да избегавате сапун чврстог облика. Радије се послужите влажним марамицама ако их имате при руци. Ипак, чврсти сапун чешће садржи мање штетних хемикалија од оног који је у течном облику.

Прочитајте још: Мањак МАГНЕЗИЈУМА одражава се на стање мозга, срца и мишица - како га НАДОКНАДИТИ?

Многе хемикалије кроз кожу улазе у крвоток, а прањем руку се повећава могућност да се отровни састојци накупе у кожи. Чврсти сапуни углавном садрже мање штетних хемикалија, а више природних састојака.

Како бисте успели да сачувате влажност коже, састојци које сапун треба да садржи су глицерин и уља попут лавандиног, ружиног, лимуновог и сл. Неки сапуни садрже и ши маслац и кокосово или бадемово уље која додатно омекшавају кожу.

Састојци који треба да се избегавају су триклосан и парабени. Особе склоне алергијама требале би да избегавају и оне производе које на себи имају ознаке "парфеми".

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.