Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СНОВИ

Три најчешћа разлога због којих УЈУТРУ не можемо да се сетимо ШТА СМО САЊАЛИ

Наука има одговор на питање због чега неки људи не могу да се сете својих снова.

1641911679_bc4cd5c8137bc85679589a1a9bb8e62064ceed5d.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Иако још увек није могуће у потпуности утврдити зашто ноћу сањамо одређена места или одређене успомене, боје, гласове, призоре, па и људе, неки ће се лако присетити својих снова, док ће други имати проблема с тим.

Ако вам смета што не можете да се сетите ујутру онога шта сте сањали претходне вечери, постоје могући разлози за то.

Прочитајте још: Занимљиво истраживање: Може ли причање у СНУ да разоткрије ТАЈНЕ?

Стрес и трауматичнно искуство

Истраживања су показала да стрес, не само да нарушава и скраћује РЕМ фазу спавања, већ и повећава број буђења током ноћи. Поред стреса, постоји и траума, која је слична али мало интензивнија - и једно и друго могу да отежају памћење онога што сте сањали.

Исхрана

Важно је избегавати храну која ремети сан – тешка храна, масни и пржени оброци, зачињена јела, цитрусно воће, али и газирана пића. Овакве намирнице нису препоручљиве ни у току дана, а посебно их не треба конзумирати пред спавање.

Поред овакве хране и пића, такпђе се не препорулчује ни конзумирање кофеина, никотина, као ни алкохола, јер све то ремети сан.

Начин спавања

Све од несанице, па до апнеје у сну и нарколепсије може негативно да утиче на циклус спавања. Такође, психолог и стручњак за снове Рубин Најман додаје да и пребрзо и прерано буђење може да утиче на заборављање сна.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas