Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Трик за ослобађање од брига: Једноставна вежба коју можете да примените било кад

Вероватно су вас, када сте покушали да започнете нешто ново или сте се припремали за велику промену, обузели страхови и бриге

1703149313_shutterstock_2102482885.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Можда сте мислили да у том тренутку немате избора него да се препустите поплави емоција које су део великих промена или нових почетака, али варате се. Дејл Карнеги, гуру самопомоћи, осмислио је стратегију коју је назвао "чаробна формула за ослобађање од брига". То је миран, непристран процес у којем побеђујемо бриге и осећамо мир. Уз добро планирање можемо да научимо како да контролишемо таласе емоција који нас преплављују и да кренемо напред мирно и приземљено. У следећој вежби научићемо како да се носимо са анксиозношћу.

Први корак: ПРОУЧИТЕ ПРОБЛЕМ

 Карнегијева чаробна формула почиње гледањем на проблем мало лежерније него што сте до сада мислили о томе. Први корак је да неустрашиво и искрено испитате проблем. Почните записујући све своје бриге и страхове, чак и ако се чине врло личнима. Запишите све. Затим запишите све страхове који вам помућују расуђивање. Сврха овога није само да испразните ум од свих брига, већ да запишете најгоре могуће сценарије. Уз сваку бригу запитајте се: "Шта је најгоре шта може да се догоди?" На пример:
Бринем се да ћу, ако будем пратила своју страст, бити отпуштена са тренутног посла јер ме неће подржати да то радим ван радног времена.

Други корак: ПРИХВАТИТЕ НАЈГОРИ МОГУЋИ ИСХОД

 Након што запишете све своје бриге и најгоре могуће исходе, следећи корак је да прихватите да то може да се догоди. Морамо да прихватимо најгори могући сценаријо како бисмо се опустили. Када смо у стиску страха, не можемо да се фокусирамои. Не можемо да доносимо самоуверене одлуке. Не можемо да видимо праву природу битке која је пред нама. Добра вест је да чим престанемо да се  опиремо сценаријима којих се бојимо, почињемо да се опуштамо. Почињемо да се фокусирамо на решавање проблема и брже се крећемо према остварењу наше смислене мисије.
У претходном случају најгори могући исход био је губитак посла. Вежба даље може да иде:
Забринута сам да ћу изгубити посао. Ако се то догоди, знам да има слободних радних места у другој компанији. Могу да користим свој ЛинкедИн профил за повезивање са људима у истом подручју. Ако то не успе, могу да контактирам бивше колеге са факултета који можда знају за пословну прилику коју бих волела. Без обзира на то шта ће да се догоди, могу да почнем да тражим нови посао... можда чак и онај који још више желим.

Понекад проблем може да буде наш став према "проблему".

Трећи корак: СМАЊИТЕ ПРОБЛЕМ

 У последњем делу ове вежбе, морамо да одвојимо време да схватимо како можемо да побољшамо најгори могући исход. Ово се можда чини непотребним јер смо већ претпоставили најгоре што може да догоди, али овим са овим кораком се догађа нешто чаробно. Њиме, према Карнегију, "минимизирамо проблем". Овај корак нам помаже да се фокусирамо на будућности престанимо да размишљамо о томе "шта ће бити ако...". У овом кораку једноставно морате да се запитате: Како могу да ублажим те последице?

 Наставимо са примером губитка посла. Ако изгубим посао, нећу моћи да платим рачуне. Међутим, осећаћу много мање стреса да имам довољно уштеђевине да покријем 3 месеца. У овом кораку можете да почнете да планирате како да остварите колику толику сигурност за случај да останете без посла. На пример, почнете да одвајате новац на страну сваког месеца. 
Одвојите довољно времена за обраду сваког проблема и најгорег могућег исхода који сте прихватили. Запишите како можете пда обољшате сваку ситуацију и ублажите њене последице.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas