Oglas
· · Komentari: 0

Trik za oslobađanje od briga: Jednostavna vežba koju možete da primenite bilo kad

Verovatno su vas, kada ste pokušali da započnete nešto novo ili ste se pripremali za veliku promenu, obuzeli strahovi i brige

1703149313_shutterstock_2102482885.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Možda ste mislili da u tom trenutku nemate izbora nego da se prepustite poplavi emocija koje su deo velikih promena ili novih početaka, ali varate se. Dejl Karnegi, guru samopomoći, osmislio je strategiju koju je nazvao "čarobna formula za oslobađanje od briga". To je miran, nepristran proces u kojem pobeđujemo brige i osećamo mir. Uz dobro planiranje možemo da naučimo kako da kontrolišemo talase emocija koji nas preplavljuju i da krenemo napred mirno i prizemljeno. U sledećoj vežbi naučićemo kako da se nosimo sa anksioznošću.

Prvi korak: PROUČITE PROBLEM

 Karnegijeva čarobna formula počinje gledanjem na problem malo ležernije nego što ste do sada mislili o tome. Prvi korak je da neustrašivo i iskreno ispitate problem. Počnite zapisujući sve svoje brige i strahove, čak i ako se čine vrlo ličnima. Zapišite sve. Zatim zapišite sve strahove koji vam pomućuju rasuđivanje. Svrha ovoga nije samo da ispraznite um od svih briga, već da zapišete najgore moguće scenarije. Uz svaku brigu zapitajte se: "Šta je najgore šta može da se dogodi?" Na primer:
Brinem se da ću, ako budem pratila svoju strast, biti otpuštena sa trenutnog posla jer me neće podržati da to radim van radnog vremena.

Drugi korak: PRIHVATITE NAJGORI MOGUĆI ISHOD

 Nakon što zapišete sve svoje brige i najgore moguće ishode, sledeći korak je da prihvatite da to može da se dogodi. Moramo da prihvatimo najgori mogući scenarijo kako bismo se opustili. Kada smo u stisku straha, ne možemo da se fokusiramoi. Ne možemo da donosimo samouverene odluke. Ne možemo da vidimo pravu prirodu bitke koja je pred nama. Dobra vest je da čim prestanemo da se  opiremo scenarijima kojih se bojimo, počinjemo da se opuštamo. Počinjemo da se fokusiramo na rešavanje problema i brže se krećemo prema ostvarenju naše smislene misije.
U prethodnom slučaju najgori mogući ishod bio je gubitak posla. Vežba dalje može da ide:
Zabrinuta sam da ću izgubiti posao. Ako se to dogodi, znam da ima slobodnih radnih mesta u drugoj kompaniji. Mogu da koristim svoj LinkedIn profil za povezivanje sa ljudima u istom području. Ako to ne uspe, mogu da kontaktiram bivše kolege sa fakulteta koji možda znaju za poslovnu priliku koju bih volela. Bez obzira na to šta će da se dogodi, mogu da počnem da tražim novi posao... možda čak i onaj koji još više želim.

Ponekad problem može da bude naš stav prema "problemu".

Treći korak: SMANJITE PROBLEM

 U poslednjem delu ove vežbe, moramo da odvojimo vreme da shvatimo kako možemo da poboljšamo najgori mogući ishod. Ovo se možda čini nepotrebnim jer smo već pretpostavili najgore što može da dogodi, ali ovim sa ovim korakom se događa nešto čarobno. NJime, prema Karnegiju, "minimiziramo problem". Ovaj korak nam pomaže da se fokusiramo na budućnosti prestanimo da razmišljamo o tome "šta će biti ako...". U ovom koraku jednostavno morate da se zapitate: Kako mogu da ublažim te posledice?

 Nastavimo sa primerom gubitka posla. Ako izgubim posao, neću moći da platim račune. Međutim, osećaću mnogo manje stresa da imam dovoljno ušteđevine da pokrijem 3 meseca. U ovom koraku možete da počnete da planirate kako da ostvarite koliku toliku sigurnost za slučaj da ostanete bez posla. Na primer, počnete da odvajate novac na stranu svakog meseca. 
Odvojite dovoljno vremena za obradu svakog problema i najgoreg mogućeg ishoda koji ste prihvatili. Zapišite kako možete pda oboljšate svaku situaciju i ublažite njene posledice.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas