· · Коментари: 0

Ваш став о НОВЦУ може бити разлог зашто га НЕМАТЕ - ево шта кажу стручњаци

Да ли сте некад размишљали какав је ваш став о новцу?

1643295414_wallet-gee1d54733_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Новац не може да донесе љубав и здравље који су главни предуслови за срећан живот, али за саму егзистенцију и све мале ствари које могу да утичу на дневно расположење, новац је потребан.

Битан је став

Сигурно вредно радите, не трошите превише, штедите и трудите се да будете рационални када су у питању трошкови, али новац опет неким чудом нестане.

Дешава се да људи који зарађују потпуно исту суму новца живе два потпуно различита начина живота. Док једни имају за све што желе, други неким чудом имају само за основне ствари, попут хране и рачуна, а за све друго се задужују.

Прочитајте још: Ако на улици нађете НОВАЦ, немојте га узимати: Ово је разлог

Стручњак за новац Сара Мек Картен верује да је то великим делом последица онога што она описује као “начин размишљања о новцу”.

– Начин размишљања о новцу је јединствени скуп уверења и став , који покрец́у одлуке које доносите и радње које предузимате око зарађивања штедње, улагања и трошења новца – објашњава Сара.

Тако се дешава да су људи одгојени и учени да о новцу размишљају као о нечему површном и лошем. Такође, поједини људи би своје потрошачке навике окарактерисали као лоше, говорећи да “не умеју са новцем”.

Фото: Пиксабеј

Ови начини размишљања утичу и на то како новац делује на вас и како мења ваш живот.

Са мало труда, сматра Сара, лош став о новцу и негативни ефекти који из њега произилазе, могу да се промене.

Када је у питању позитиван начин размишљања о новцу, односно, када га људи доживљавају као неопходно средство које им доноси срећу, постоје два начина размишљања: размишљање о оскудици и размишљање о обиљу.

Пример 

Сара је навела пример пара који зарађује приближно исту количину новца.

– Момак је одрастао у породици у којој су стално понављали како новца нема довољно, како не могу нешто да приуште и уштеде. Кад је почео да ради, чим би добио новац, одмах би га потрошио. Имао је утисак да се кроз цео месец бори и када погледа у будуц́ност, види године борбе и бриге. Он је рекао да троши новац на своју кредитну картицу само да би преживео (гомилавајуц́и још дугова) и да једноставно није добар са новцем.

Уверења о новцу потичу из детињства. Како не можете да се вратите у прошлост, једино остаје да промените своја уверења и ставове о новцу

– Девојка је, са друге стране, одрасла у домац́инству у ком је владала захвалност када се ради о финансијама. Нјена мајка је говорила како су јако срећни што имају све што им је потребно. Родитељи су је подстицали да размишља о овоме, уместо да јој непрестано понављају како то не може да купи, а питање које су је терали да поставља себи, било је: “Како то могу да приуштим?“

– Она зна да има ограничење које ц́е је спречити да користи своју кредитну картицу ако се деси нешто неочекивано и мора да користи свој фонд за хитне случајеве. Верује да је добра са новцем и са собом носи новчаницу од 50 фунти у новчанику да је подсети да има новца и да се осец́а добро због тога. Она се осец́а самоуверено у вези са новцем – испричала је Сара

Додала је и то да уверења о новцу потичу из детињства. Како не можете да се вратите у прошлост и промените своје детињство, једино остаје да промените своја уверења и ставове о новцу. То је ваша одговорност.

Прочитајте још: ПЕТ кућних навика које скоро СВИ чинимо, а привлаче ЛОШУ енергију и утичу на ФИНАНСИЈЕ

– Шта сте научили о новцу када сте гледали своје родитеље како причају и понашају се кад је он у питању? О чему су причали? Шта су били њихови страхови? Какве су им биле перспективе? Нјихова правила око новца? Које су изборе направили са својим новцем. Напишите ове ствари да бисте добили јасну слику. После тога, запишите ово питање: “Да је новац особа, како бих описао наш однос?”

Она саветује и да се питате која је тренутна сврха новца у вашем животу и шта сте заиста спремни да учините како бисте га имали више. Истиче и како је важно каквим сте лчјудима окружени; да ли они доброп зарађују, да ли су задовољни својим животима и да ли вас стално подстичу на напредак.

Према Сариним речима, када заиста размислите о овим стварима и када пред себе ставите конкретан проблем, имаћете јаснији увид у све. Одговори ће се наметнути сами и вама ће постати јасно где грешите.

(Ало студенти)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.