Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Верници данас обележавају СВЕШТЕНОМУЧЕНИКА АНТИНОГЕНА: Изговорите му ову молитву

Православна црква прославља светог Антиногена 16. јула по јулијанском календару, а 29. по грегоријанском

1658999765_church-g97e2f374d_1280.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Свештеномученик Антиноген је ранохришћански светитељ и мученик из 4. века.

Био је епископ у Севастији, у Јерменији. Живео је у манастиру близу града, са 10 својих ученика. У време гоњења под царем Диоклецијаном био је затворен заједно са његовим ученицима. Мучени су због своје хришћанске вере и одбијања да принесу жртву идолима што је од њих захтевано.

Тада им је Диоклецијан рекао да принесу жртве, како не би страдали као остали хришћани, на шта је Антиноген одговрио:

О, мучитељу, они које ти именујеш погинулим нису погинули него су на небесима и ликују с ангелима.

Дирљив је призор био када је једна кошута, коју је милостиви Атиноген својом руком хранио, притекла к њему и видећи га у беди и мукама, пустила сузе.

Прочитајте још: Ово су најтежи језици света: У овој категорији нашао се СРПСКИ ЈЕЗИК

На крају су сви мачем посечени, најпре свештеници и Антиногенови сарадници, а на крају и сам Антиноген. Пострадали су 311. године.

Молитва

Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Атиногене: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas