· · Коментари: 0
светац

Верници данас обележавају СВЕТЕ МУЧЕНИКЕ ЕМИЛИЈАНА И ЈАКИНТА: Ову молитву изговарамо данас

Српска православна црква данас обележава Свете мученике Емилијана и Јакинта

1659183706_crkvaisvetac.jpg
Фото: Унспласх

Јакинт је био дворанин цара Трајана и потајни хришћанин. Једном када је цар Трајан са свим дворанима свечано свечано приносио жртве идолима, Јакинт изостаде од ове свечаности. Зато је био оптужен и пред цара на суд изведен.

Цар га је саветовао да се одрекне Христа и принесе жртве идолима. Али Јакинт је остао тврд као дијамант, и рекао цару чувене речи: "ја сам хришћанин, Христа поштујем, Њему се клањам, и Њему приносим на жртву живу себе самог". Ове своје непоколебљиве вере и многи су Срби током векова страдали.

Избијен, попљуван, саструган, овај свети мученик би бачен у тамницу. По царевој наредби ништа му не даваху за јело осим идолских жртвоприноса. Но Јакинт то не хте јести, и после 8 дана умре у тамници.

Прочитајте још: ОТАЦ 94 БЕБЕ: Доктор на УЖАСАН начин злоупотребио положај - ниједна од 94 жене није пристала (ФОТО/ВИДЕО)

Према хришћанској традицији након његове смрти тамничари су видели два светла анђела у тамници. Један је покривао тело мученика својом светлом одећом, а други је полагао диван венац на његову главу. Јакинт Цезарејски је преминуо 108. године.

Молитва

Мученик Твој Господе, Јакинт, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Свети мученик Емилијан

У време Јулијана Одступника а у Тракијском граду Доростолу беше Емилијан младић, слуга у градоначалника. Када цар Одступник поче огњем и мачем да сатире хришћанство широм царства римског, дође царски изасланик и у Доростол, да убије хришћане.

Но не нађе ни једног јединог. Обрадован тиме он даваше гозбу велику грађанима доростолским, и нареди жртвоприношење велико идолима и весеље по свему граду, дан и ноћ. Те ноћи зађе Емилијан свети по идолским храмовима, тржиштима и улицама градским, и маљем полупа све идоле.

Прочитајте још: Предмет који има највише назива, а расправе око исправног не престају

Сутрадан беше ужас у граду. Сви тражаху сокрушитеља богова својих. Ухваћен би један сељак, тога јутра видевши да пролази поред храма, Емилијан видевши да ће невин човек да страда рече у себи: "ако ја скријем своје дело, онда каква ми је корист од тога што учиних? Не ћу ли се наћи пред Богом као убица невина човека?"

Пријави се, дакле, царском изасланику и признаде све. Овај разјарен упита Емилијана, ко га наговори да то учини? Одговори мученик Христов: "Бог и душа моја заповеди ми, да сокрушим оне мртве стубове, које ви називате боговима."

Тада судија нареди да га шибају, и после шибања и других мука да га у огњу сагоре. Тако сконча свој земни живот св. Емилијан и пресели се у небесни 18. јула (по старом календару) 362. год.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.