Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗНАКОВИ

Ово је свима ПРОМАКЛО! На ВОЗАЧКИМ ДОЗВОЛАМА налази се скривени СИМБОЛ који крије посебну ПРИЧУ (ФОТО)

Да ли сте приметили овај жиг?

licna-karta.jpg
Oglas

Српске возачке дозволе имају своје скривене симболе. Вероватно вам је промакао водени жиг Дупљајских колица, рад академског сликара Ненада Брачића, који потиче из бронзаног доба, а налази се баш на овом документу.

Прочитајте још: Реци ми које су ти БОЈЕ ОЧИ и казаћу ти КО СИ: ЗЕЛЕНООКИ имају највећи либидо, а шта је са СМЕЂИМ и ПЛАВИМ?

Дупљајска колица у деловима су пронађена почетком 20. века у Дупљаји, у Банату, а сматра се да су стара чак 3.500 година. У питању су двоја колица од којих прва имају три точка у која су упрегнуте патке, а друга садрже само два точка пошто је руда на њима сломљена. Људске фигуре са птичијим кљуном смештене на колицима.

Фигуре су "обучене" у звонасту сукњу и имају урезан накит. Сви су богато украшени спиралама, круговима, шрафираним троугловима и другим геометријским мотивима, као и прастарим соларним симболом, такозваном свастиком, тј. кукастим крстом.

Према народним веровањима, Леонард Бем, колекционар из Беле цркве је препознао њихову праву вредност и уз нечију занатску помоћ успео да их реконструише пошто су били у деловима када су пронађени.

Прочитајте још: Овај ЗАДАТАК се шири друштвеним мрежама, а МУШКАРЦИ не могу да га реше (ФОТО)

Посао је обављен толико добро да се до данас не може са сигурношћу утврдити који део је аутентичан, а који је накнадно додат. Леонардов син Карл је 1929. продао оба примерка. Народном музеју у Београду припао је већи део колица, а мањи вршачком музеју.

Прочитајте још: Ако поседујете ових ДЕСЕТ ОСОБИНА досадна сте особа (ВИДЕО)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas