Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Желите да промените нешто у СВОМ ЖИВОТУ, али никако да то учините? Психолог даје смернице које треба да имате на уму

Желите да промените посао, изглед, средину и контантно вам је мисао о некој животној промени у глави?

1668764557_shutterstock_1805289994.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Да бисмо постигли циљ, правимо листу корака. И често се ту заврши, упркос најбољим намерама. Постављање циљева је лако, али саме промене представљају мали изазов. Штавише, можемо наићи на неколико замки. Како заиста променити свој живот? Психолог др Џефри Невид има три важна савета. 

Како знати да ли вам је потребна промена?

У животима већине људи дође тренутак када се осећају заробљеним у рутини свакодневног живота. Све чешће се јављају мисли о жељи за променом средине, посла, изгледа, понашања, потреби да се пронађе нова сврха у животу. Наравно, промена почиње размишљањем, али како да знате да ли вам је заиста потребна?

Три су главна разлога зашто људи осећају снажну потребу да се промене. Њих је описао веб сајт за социјалне вештине "Сциенце оф Пеопле".

Прочитајте још: Како се пише: Без везе или безвезе? Облик који изазива бројне недоумице

1. Осећате се "заглављени", да доживљавате "психолошки застој". Осећате се заробљени или емоционално везани за ситуацију у којој се налазите. Другим речима, желите да се промените, али осећате да не можете", читамо у чланку.

2. И даље се осећате недовољно цењено или недовољно искоришћено. Могуће је да се плашите да погрешите, парализовани страхом од неуспеха, могуће је и да потцењујете себе или постоје људи или ситуације које вас спутавају или ограничавају.

3. Ви сте један од оних људи који су покушали све да направе трајну разлику, али се стално враћају на почетак. "Очигледно, нешто једноставно не функционише", закључује Сциенце оф Пеопле.

Да ли сте спремни да се борите за бољи живот? 

"Замке промене"

Пре него што откријемо шта психолог саветује људима који желе да промене нешто у свом животу, неколико речи о замкама на које можемо да наиђемо и које наше планове осуђују на пропаст. 

Дефинитивно је лоша идеја уносити промене пребрзо. Имајте на уму да је ово процес који захтева време. Према истраживањима, навика траје од 18 до 254 дана.

Прочитајте још: Данас је ДАН истинске ЉУБАВИ: Вечерас изговорите ову молитву и откријте ко вам је сродна душа

Друга замка је преоптерећеност информацијама, коју често себи задајемо, желећи да се што боље припремимо за нове. Неки покушавају да промене себе читајући много књига из дате области или похађајући све више курсева. У ствари, то је заправо прикривено одуговлачење. "Права промена долази из акције", пише Сциенце оф Пеопле.

Шта учинити да промените свој живот на боље? Три савета психолога

Пре извесног времена на страницама "Психологије данас" др Џефри Невид, професор психологије на Универзитету Сент Дћон у Њујорку, објавио је чланак под насловом "Да ли сте спремни за промену?". У њему је поделио три савета који вам могу помоћи да превазиђете психолошке баријере да се промените на боље.

1. Размислите на шта можете утицати и пустите остало

"Не можемо да контролишемо све што нам се дешава у животу, јер упркос нашим највећим напорима, неизбежно доживљавамо неуспехе и разочарања. Међутим, можемо да контролишемо како ћемо реаговати на догађаје које доживљавамо. Имамо моћ над својим умом, можемо да се мењамо и тестирамо нове начине размишљања." каже др Невид, истичући да овакав приступ даје унутрашњу снагу. Специјалиста такође цитира речи Марка Аурелија: "Треба вам врло мало да бисте живели срећним животом; све је у вама, у вашем начину размишљања."

2. Третирајте промене као неку врсту пробне вожње

"Некад промене успеју и постану део живота, а некада се не покажу као добре и морамо мало да петљамо испод хаубе, питајући се шта да урадимо другачије следећи пут", подсећа психолог и истиче: "Можемо научити више из наших разочарања него из успеха. Али, суочени с разочарањем, морамо имати ментални став који нам омогућава да се покупимо, обришемо прашину и наставимо даље."

3. Промена је процес, а не одређени догађај

"Промена се најбоље посматра као процес, а не као један догађај у одређеном тренутку", подсећа експерт, позивајући се на једну од замки о којој је горе било речи. "Људи који се одупиру променама могу се осећати пријатно радећи ствари на познат начин... Желели би да престану да пуше или да потраже други посао, али нису спремни да учине ни један мали корак... такође могу имати један начин размишљања, верујући да су ствари такве какве јесу јер јесу и увек ће бити", каже Џефри Невид. У међувремену, "ако препознамо да је промена процес који се развија током времена, можда ћемо постати мање спремни да одустанемо када у почетку није лако".

А ви, да ли сте спремни да се борите за бољи живот? 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas