Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ

Да ли сте знали за 12 ВРСТА МЕДА?! Сваки помаже код специфичних здравствених тегоба, ево и код којих

Мед се сврстава у пет категорија када се посматра његов квалитет.

1647169762_honey-g7d03b88bf_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Мед можемо сврстати у пет категорија, а категорише се у односу на садржину и количину квалитетних биљних честица.

Прочитајте још: Користите их свакодневно, а не знате да су они ЛЕГЛО заразе: Ово су ПЕТ најпрљавијих места у КУХИЊИ

Прву категорију чини мед сиромашан биљним честицама и у њих спадају липов, ливадски или мед од детелине луцерке. У другу категорију спада мед који је средње богат биљним честицама, као што је мед од медљике. Медљика се може наћи на храсту, врби, брескви, липи, јели, бору и другом дрвећу. 

Најквалитетнија, пета категорија меда се добија посебним поступцима пресовања и сепарацијом биљних честица. Овај мед је екстремно нутритивно богат.

У трећу категорију спада мед који је екстремно богат биљним честицама. Четврту категорију меда чини мед који има и до милион биљних честица на десетак грама меда. То су кестенов мед или шумски мед сакупљан у четинарским и листопадним шумама и он је права ризница здравља. Најквалитетнија, пета категорија меда се добија посебним поступцима пресовања и сепарацијом биљних честица. Овај мед је екстремно нутритивно богат.

Прочитајте још: ЗДРАВ И УКУСАН РЕЦЕПТ ЗА РУЧАК: Пржени броколи са сланином спреман за пар минута (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Липов мед

Овај мед је светло жуте боје, прозрачан, карактеристичног мириса на цвет липе, оштријег укуса. Релативно брзо почиње да се кристалише, у прва четири месеца од вађења из кошнице. До потпуне кристализације може проћи шест месеци до годину дана. Олакшава дисајне тегобе и препоручује се код прехлада и грипа. Подстиче знојење, повољно делује на пробаву, ублажава грчеве и смирује бол.

Користан је код проблема са бубрезима јер подстиче излучивање штетних токсина из организма. Липов мед не смеју узимати срчани болесници.

Шумски мед разликује се од осталих медова по свом специфичном хемијском саставу – садржи много више минералних материја

Препоручује се свакодневна употреба, најбоље у јутарњим сатима. Обично се препоручује по једна кафена кашика чистог меда, пре доручка, или се може растворити у млакој води, млеку, чају, или у јабуковом сирћету. Уколико болујете од астме, поједите пуну кашичицу изренданог рена са липовим медом.

Прочитајте још: Како да "преварите" мозак да научи нови језик? 3 ствари које морате да пробате

Цветни мед

Цветни мед води порекло из различитих врста цвећа, у зависности од поднебља. Овај мед се одликује тамнијом бојом, специфичним мирисом и опорим укусом. Шумски мед разликује се од осталих медова по свом специфичном хемијском саставу – садржи много више минералних материја. Најчешће потиче од медне росе или од медљике. У оба случаја пчеле га радо сакупљају са листова и гранчица различитог листопадног и зимзеленог дрвећа.

Прочитајте још: Нађите МОТИВАЦИЈУ за неколико минута: 5 трикова који ће вас натерати да се ПОКРЕНЕТЕ

Због посебног састава препоручује се за подизање имунитета и опоравак након болести, код сезонских алергија и алергијске астме. Код алергијске астме препоручује се узимање цветног меда из ваше околине јер он садржи пелуд свих врста цвећа, које узрокује потенцијалне алергије. Узимајте једну кашичицу меда дневно, током целе године, за опоравак организма и борбу против алергија.

Багремов мед

Багремов мед је благог укуса и пријатних, неутралних арома. Богат је витамином Ц и својим саставом делује на опуштање организма.  За разлику од ливадског меда садржи мању количину полена, те је погоднији за коришћење код особа алергичних на одређене врсте полена. Својим енергетским саставом подиже општу снагу организма, буди ведро расположење и брзо опоравља тело после физичких и умних напора. Битан је за спортисте, користе га труднице, а у народној медицини користи се код стомачно - цревних обољења, обољења јетре и респираторних инфекција. Као и сваки мед и багремов мед поседује благе антибактеријске и против-запаљенске особине.

Мед од хељде је познат као један од најквалитетнијих и најздравијих од свих врста меда. Укус хељдиног меда је опор, сладуњав и осећа се дуго у устима након конзумације. Хељдин мед је такође веома тамне боје

Одличан је антисептик, стога се може користити у зацељивању ситних повреда и посекотина. Уз умерену физичку активност конзумирање багремовог меда топи килограме. Мед користи масти у организму за опоравак уморних мишића. За смирење пре спавања попијте шољицу чаја од матичњака са додатком мале кашичице меда од багрема. Пушачима је препоручљиво одмах по устајању да поједу кашичицу меда од багрема.

Хељдин мед

Мед од хељде је познат као један од најквалитетнијих и најздравијих од свих врста меда. Укус хељдиног меда је опор, сладуњав и осећа се дуго у устима након конзумације. Хељдин мед је такође веома тамне боје. Опште је правило да тамнији мед има веће антиоксидантно дејство него светлији мед. Због ове карактеристике тамнији мед је по правилу увек богатији минералима од светлијег.

Прочитајте још: Зашто се каже "КАО ДА ЈЕ ПАО С КРУШКЕ"? Нећете веровати какво значење се везује за ову воћку

Хељдин мед помаже деци и одраслима са кашљем и прехладама више него бројни лекови. Ако дете кашље и има прехладу, једна доза пред спавање може олакшати кашљање и омогућити му миран сан. Препоручује се слабокрвним особама. Као изузетна помоћ код кашља, за његово олакшање код деце препоручује се једна мала кашичица меда пре спавања.

Кадуљин мед

Кадуљин мед је светло жуте или благо зелене боје, карактеристичног укуса и мириса. Он повољно делује на болести праћене кашљем и одличан је за прехладе јер омогућава лакше избацивање слузи из организма. Треба га узимати са чајем, а делује на организам веома смирујуће.

Планински мед се добија се од незагађеног планинског биља. Делује антимикробно, чак и кад је разређен. Користите га за јачање имунитета, код проблема с дисањем,  кашља, упале грла и синуса...

Одличан је додатак облозима за гихт, водећи је лек за проблеме респираторног система, посебно кашља и у јачању имунитета. Посебно ублажава суви кашаљ и помаже код бронхитиса, тако што поспешује избацивање слузи.

Драчин мед

Драчин мед је квалитетан мед жуте боје, који се брзо кристализује. Богат је ацетилхолином који подстиче циркулацију. Помаже у снижавању штетног холестерола, јача имунитет, помаже код проблема са дисањем, а користи се и као превенција и у лечењу малигних болести.

Прочитајте још: Мистерија Стоунхенџа је КОНАЧНО РЕШЕНА - стручњаци успели да открију чему је служио (ФОТО)

Драчин мед можете искористити и за лечење импотенције, ујутро и увече поједите 30 грама драчиног меда, а у току дана још 40 грама.

Планински мед

Планински мед се добија се од незагађеног планинског биља. Делује антимикробно, чак и кад је разређен. Користите га за јачање имунитета, код проблема с дисањем,  кашља, упале грла и синуса.

Ливадски мед као полифлорни настаје од више врста биљака од којих свака има специфичан хемијски састав, па сам мед има више витамина, минералних материја или етеричних уља...

У народној медицини планински мед користио се и за дезинфекцију кожних упала и рана. Помаже код гинеколошких тегоба и упала изазваних вирусима и бактеријама. Узимајте кашику овог меда, једном дневно. За јачање организма, најмање пола сата пре доручка, попијте шољицу топлог млека заслађеног планинским медом.

Ливадски мед

Ливадски мед као полифлорни настаје од више врста биљака од којих свака има специфичан хемијски састав, па сам мед има више витамина, минералних материја или етеричних уља. Ливадски мед се сакупља од биљака које цветају од раног пролећа, као што су маслачак, бела рада, жалфија, љубичица, мајчина душица, кантарион, хоћу нећу али и од цветова стабала јабуке, шљиве, трешње. Као што кантарион повољно делује на кожу, мајчина душица и љубичица на кашаљ, а маслачак је познат као "чистач" крви, тако и мед од ових биљака, преузима њихова лековита својства.

Прочитајте још: НАЈЗНАМЕНИТИЈЕ СРПКИЊЕ: За многе од њих нисте чули, а дугујемо им велику захвалност

Посебно се препоручује трудницама и свима који имају мањак калцијума у организму, код проблема са зубима и костима, остеопорозом, повишеним крвним притиском, алергије на сунчеву светлост. Лековито делује на пробаву, чисти плућа и умирује кашаљ. 

Глогов мед

Глогов мед је смеђе боје и опорог укуса. Препоручује се срчаним болесницима јер помаже у регулисању крвног притиска, а помаже и код атеросклерозе, ангине пекторис, оштећеног срчаног мишића и упале срчаног мишића.

Сунцокретов мед, што има бржи процес кристализације, то је мед нутритивно вреднији...

Користи се и за смирење. За смањивање холестерола направите пасту од глогова меда и цејлонског цимета у праху. Намажите је на хлеб уместо мармеладе и једите редовно за доручак.

Сунцокретов мед

Сунцокретов мед је специфичне жуте боје, укуса и мириса. Због изузетно високог садржаја полена, а ниског садржаја сахарозе, потпуна кристализација сунцокретовог меда дешава се брзо, већ три до шест недеља након врцања, дајући фине ситне кристале који се дуже  топе у устима и милују непце својом богатом аромом. Сунцокретов мед, што има бржи процес кристализације, то је мед нутритивно вреднији.

Прочитајте још: Предности БЕЛОГ СЛЕЗА: Сматра се да је прави дар приорде, а посебно је важан КОРЕН

Користи се код тегоба везаних уз дисајне органе, упала грла и синуса и благотворно делује код стомачних, плућних и бубрежних обољења. Природно је средство за помоћ код свих врста упала. Убрзава зарастање рана.  Препоручује се срчаним болесницима, старијим особама којима је потребан одмор и додатна енергија, као и деци у развоју.

Мед од маслачка

Мед од маслачка интензивне је жуте боје и јачег укуса. Брзо кристалише. Ублажава последице болести јетре и желудачне болести. Помаже код гастритиса, колитиса и затвора. Користан је за превенцију астме и бронхитиса. Потребно је појести 2 супене кашике ођедном, ујутру. То даје врло позитиван ефекат.
Овај мед је изузетно добар за особе са лошом крвном сликом. Наиме, због високог процента минерала гвожђа којег садржи у себи, овај мед помоћи ће вам да поправите вашу крвну слику. За добар рад црева, кашику меда од маслачка разредите у чаши минералне воде. 

Шумски мед

Медљиковац, медун јеле или шумски мед је врло цењена врста меда, јако укусан и тамне боје. Посебан је по томе што се добија од медне росе коју производе ваши у одређеним временским условима. Делује антимикробно и противупално. Због високог удела гвожђа препоручује се анемичним особама и за опоравак након тешких болести и операција.

Шумски мед се посебно препоручује као додатак исхрани током лечења од анемије. Има антисептичко, лаксативно и умирујуће дејство...

Шумски мед се посебно препоручује као додатак исхрани током лечења од анемије. Има антисептичко, лаксативно и умирујуће дејство. Због свог специфичног састава овај мед ефикасно побољшава рад јетре и бубрега. Ова врста меда препоручује се посебно код упале плућа. Тада велику кашику медљиковца додајте у 3 децилитра биљног чаја и пијте три пута дневно пре јела.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas