Oglas
· · Komentari: 0

Dom koji ima OVU BILJKU sreća prati zauvek: U narodu se veruje da je AMAJLIJA, a pomaže kod 8 BOLESTI

Raskovnik je trava magične moći. On otvara svaku bravu, raskiva svaki okov i sve čini rasčinjuje. Pravi raskovnik je veoma teško pronaći.

1645106801_Untitled117.png
Foto: Piksabej
Oglas

Raskovnik je višegodišnja zeljasta biljka iz porodie štitarki. Može dostići visinu od 60 do 120 cm, a vrste ove biljke u istočnoj Srbiji se smatraju magijskim biljkama.

Naši stari su raskovnik tražili tako što su sami sebe okivali u bukagije i noću lutali mestima gde su verovali da raskovnik raste. Tamo gde se okovi sami otvore i spadnu, tu mora biti raskovnik.

Legenda kaže da se do mitskoga blaga cara Radovana može doći samo pomoću ove trave.

Raskovniku see pripisuju mnoga lekovita svojstva, evo gde pomaže:

  • Problemi sa čirom
  • Problemi sa varenjem
  • Protiv žutice
  • Protiv gihta
  • Za lečenje astme
  • Prirodan je lek za impotenciju kod muškaraca
  • Sok od raskovnika pomaže pri lečenju kataraktu
  • Podstiče menstruaciju

S druge strane, narodno verovanje kaže da ova biljka ima nevrovatnu moć da privuče pozitivnu energiju.

Pročitajte još: "DIJETA" ZA DUGOVEČAN ŽIVOT: 5 jednostavnih promena koje bi mogle dodati 10 GODINA vašem životu

O narodnim verovanjima kada je ova biljka u pitanju pisao je još Vuk Stefanović Karadžić u 19. veku. Vuk je u svom Prvom srpskom rečniku za ovu biljku zabeležio: "Raskovnik je neka trava, za koju se misli da se njom, svaka bravai svak i drugi zaklop otvori sam od sebe." Otuda naziv raskovnik, jer raskiva i otvara sve.

Za ovu čarobnu biljku postoji verovanje da živi samo jedan dan. Verovatno zato što se do nje teško dolazi. Nikne u sumrak, procveta tokom noći i ujutro uvene.

Postoje čak i narodna verovanja koja zastupaju tezu da kada se pronađe trava raskovnik, treba poseći ruku ili palac i previti ovu biljku na ranu da zaraste. Tom rukom se posle mogu otvoriti sva vrata.

Najzastupljenije narodno verovanje jeste da je raskovnik prirodna amajlija koja donosi napredak i sreću onome koji ga poseduje. Raskovnik se smatra zaštitnikom kuće i zaštitnikom osobe kojoj daje pozitivnu energiju, napredak i sreću.

Vojnici su u ratovima nosili sa sobom raskovnik u vidu amajlije i onaj ko je kod sebe imao ovu amajliju, ni metak ga nije mogao ubiti.

Verovanje kaže da je najbolje ubrati je u noći između 5. i 6. maja, uoči Đurđevdana, jer tada ima najveću moć.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas