· · Коментари: 0
ЖИТАРИЦЕ

Храните се као наши ПРЕЦИ и уврстите у редовну исхрану ову ЖИТАРИЦУ

Раж многи називају "краљица међу житарицама", а за то сигурно постоји добар разлог.

1609926291_Depositphotos_3598550_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Раж је некада био основа исхране старих Словена. Садржи минерале и витамине, а веома мало глутена и скроба. Дакле, одличан је за дијабетичаре.

Прочитајте још: Тешка ноћ? Уклоните ПОДОЧЊАКЕ облогама за уморне очи

Уврстите раж у исхрану и ако имате висок притисак, јер снижава ниво триглицерида и холестерола у крви. Међутим, раж има и невероватну предност за све који имају проблеме са зубима, јер спречава парадентозу. Ова житарица није мека као пшеница и мора да се жваће, па снабдева гингивит крвљу што аутоматски спречава парадентозу.

Добра је и за "лења црева", па је називају "оџачарем", пошто их темељно чисти. Зрно ражи садржи 70% угљених хидрата, 12% беланчевина, а остало су масти, витамини и дијететска влакна. Пошто 100 грама ражи има 335 калорија важи за савршену ужину која даје довољно енергије за цео дан.

Прочитајте још: Имају више ГВОЖЂА од меса, а јефтинији су!

Здрава исхрана подразумева обиље интегралних житарица. С тим у вези, не заборавите да повремено у јеловник укључите хлеб од ражи. Доказано је да раж помаже у мршављењу, спречава појаву камена у жучи, снижава холестерол, чува здравље срца и поспешује пробаву и хормонални рад.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.