· · Коментари: 0

Један од најздравијих зачина на свету: Све предности и благодети магичне КУРКУМЕ

Постоји много разлога зашто би одмах требало да кренете са козумацијом овог зачина

1652901467_kurkuma.jpg
Фото: Пиxабаy

Куркума носи епитет Краљице зачина и то са разлогом. За њу је карактеристична изазита наранџасто-златна боја, арома налик биберу и ошштрији укус. Оно што ову биљкку издваја од осталих јесте широк спектар антиоксиданаса, али и антивирусна, антибактеријска, антимикотичка, антимутагена, антиупална и антиканцерогена својства!

Ова биљка постаје све заступљенија у кулинарству јер садржи и протеине, витамине Ц, Е и К, бакар, калцијум, калијум, гвожђе и цинк, ниацин и влакна.

Куркума је биљка која расте у Индији и одавнина је заступљена у у кухињама тог подручја Азије. Лекари у Европи, и уопштено говорећи Западу, тек су недавно открили благотворна и лековита дејства куркуме.

Препознатљиву боју ова биљка добија од куркумина, једињења које помаже код ублажавања тегоба многих болести.

Нека истраживања су показала да управо куркумин функционише попут антидепресива. Што је посебно добра вест за оне који пате од депресије.

Прочитајте још: Здравствени бенефити због којих би ГРАШАК требало чешће да се нађе на нашој трпези

Конзумирањем куркуме можете смањити ризик од можданог и срчаног удара. Изузетно је значајна за оптимално функционисање кардиоваскуларног система.

Поред тога, може вам помоћи ако имате проблема са вишком масти у организму. Поред тога, ова магична биљка може помоћи код снижавања лошег холестерола у крви.

Куркума је све чешћи састојак детокс напитака јер ова биљка помаже елиминацији токсина из организма, нарочито јетре. Ова биљка вам може помоћи у уколико имате дерматолошке проблеме. Због антиупалних и антисептичних својстава помаже код смањења упала на кожи, црвенила, нечистоћа и осталих дерматолошких проблема.

Уопштено говорећи, конзумирањем куркуме можете ојачати имунитет и побољшати здравље. Поредд тога, смањићете ризик од појаве многих болести.

Бонус видео:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.