Oglas
· · Komentari: 0
zdravo

Zdravstveni benefiti zbog kojih bi GRAŠAK trebalo češće da se nađe na našoj trpezi

Grašak mnogima nije omiljeno povrće, ali uz brojne zdravstene prednosti mogli bi da ga zavole

1652791021_vegetable-3959593_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Grašak je povrće koje može da se spremi na mnogo načina, tako da biste sigurno mogli da pronađete svoju omiljenu verziju, iako ga možda ne volite.

Prednosti graška

Ovo zeleno povrće može mnogo toga da vam ponudi. Porcija od pola šolje (ili 170 grama) zelenog graška sadrži 62 kalorije, od kojih 70 procenata potiče od ugljenih hidrata i nudi mnoštvo vitamina, minerala, i makronutrijenti., piše Healthline.

Svež grašak je prepun vlakana

Porcija od pola šolje zelenog graška donosi 4 grama vlakana, što vam pomaže da ispunimo 26 grama preporučenih na dnevnom nivou.

Pročitajte još: Neven - magična i snažna biljka: Evo šta sve treba da znate o ovom magičnom cvetu iz vaše bašte

- Uglavnom nerastvorljiva vlakna u grašku pomažu u sitosti, regulaciji apetita i poboljšanju varenja - kaže Šapiro, stručnjak za ishranu.

Svež grašak je povoljan za srce

Ishrana bogata vlaknima može pozitivno da utiče na smanjenje rizika od razvoja srčanih bolesti, a grašak je fantastičan način da povećate količinu vlakana u ishrani.

- Grašak sadrži dobru količinu minerala koji su zdravi za srce, kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum - kaže Šapiro. Kalijum je važan za snižavanje krvnog pritiska, a magnezijum je odgovoran za transport kalcijuma i kalijuma do srca.

Imunološki sistem

Grašak u osnovi ima sve što vam je potrebno za podršku vašem imunološkom sistemu, uključujući 13 procenata preporučene dnevne količine vitamina C, zdravu dozu vitamina E, cinka i antioksidanata.

Pročitajte još: U Srbiji raste KAO KOROV, a POMAŽE KOD MNOGIH BOLJKI: Važi za najbolji "LEK" protiv ujeda komaraca

Zdrave oči

Jedna porcija zelenog graška sadrži 24 odsto preporučene dnevne količine vitamina A,  koji je najpoznatiji vitamin kada je u pitanju održavanje vida.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas