· · Komentari: 0

Jedan od najzdravijih začina na svetu: Sve prednosti i blagodeti magične KURKUME

Postoji mnogo razloga zašto bi odmah trebalo da krenete sa kozumacijom ovog začina

1652901467_kurkuma.jpg
Foto: Pixabay

Kurkuma nosi epitet Kraljice začina i to sa razlogom. Za nju je karakteristična izazita narandžasto-zlatna boja, aroma nalik biberu i ošštriji ukus. Ono što ovu biljkku izdvaja od ostalih jeste širok spektar antioksidanasa, ali i antivirusna, antibakterijska, antimikotička, antimutagena, antiupalna i antikancerogena svojstva!

Ova biljka postaje sve zastupljenija u kulinarstvu jer sadrži i proteine, vitamine C, E i K, bakar, kalcijum, kalijum, gvožđe i cink, niacin i vlakna.

Kurkuma je biljka koja raste u Indiji i odavnina je zastupljena u u kuhinjama tog područja Azije. Lekari u Evropi, i uopšteno govoreći Zapadu, tek su nedavno otkrili blagotvorna i lekovita dejstva kurkume.

Prepoznatljivu boju ova biljka dobija od kurkumina, jedinjenja koje pomaže kod ublažavanja tegoba mnogih bolesti.

Neka istraživanja su pokazala da upravo kurkumin funkcioniše poput antidepresiva. Što je posebno dobra vest za one koji pate od depresije.

Pročitajte još: Zdravstveni benefiti zbog kojih bi GRAŠAK trebalo češće da se nađe na našoj trpezi

Konzumiranjem kurkume možete smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara. Izuzetno je značajna za optimalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Pored toga, može vam pomoći ako imate problema sa viškom masti u organizmu. Pored toga, ova magična biljka može pomoći kod snižavanja lošeg holesterola u krvi.

Kurkuma je sve češći sastojak detoks napitaka jer ova biljka pomaže eliminaciji toksina iz organizma, naročito jetre. Ova biljka vam može pomoći u ukoliko imate dermatološke probleme. Zbog antiupalnih i antiseptičnih svojstava pomaže kod smanjenja upala na koži, crvenila, nečistoća i ostalih dermatoloških problema.

Uopšteno govoreći, konzumiranjem kurkume možete ojačati imunitet i poboljšati zdravlje. Poredd toga, smanjićete rizik od pojave mnogih bolesti.

Bonus video:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.