· · Коментари: 0
ДАР ПРИРОДЕ

Једите тамјанику и пијте црно вино јер смањују ризик од тромбозе

Према бројним студијама, спроведеним широм света, тамније сорте грожђа снижавају ризик од појаве обољења срца тако што опуштају крвне судове и тиме олакшавају проток крви.

1632999474_Depositphotos_165575174_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Тај благотворни ефекат обезбеђују супстанце које се зову антиоксиданти којих има доста у семенкама и опнама зрна грожђа, нарочито хамбурга, тамјанике, црног бургундца, каберне совињона, вранца, конкорда.

Прочитајте још: Ослободите се непријатног задаха и бактерија уз ДОМАЋУ течност за ИСПИРАЊЕ уста! (ЧЕТИРИ РЕЦЕПТА)

Једите грожђе док траје

Зато стручњаци за исхрану препоручују два до три оброка свежег тамног грожђа дневно током сезоне, јер ова количина обезбеђује неопходне "дозе" корисних антиоксидантних супстанци.

Иако се грожђе везује најчешће за вино, новије студије су показале да и сокови произведени од грожђа неке од тамнијих сорти такође могу да обезбеде заштиту од обољења срца. Највише благотворних ефеката конзумирања сока од грожђа бележи се у смањењу ризика од појаве крвних угрушака, смањења нивоа лошег ЛДЛ холестерола, превенцији оштећења крвних судова срца, као и у одржавању здравог крвног притиска.

Црно вино је здраво

И црно вино и сок од тамног грожђа садрже антиоксидантне материје флавоноиде, који су се показали веома ефикасним при повећавању нивоа доброг, то јест ХДЛ холестерола и у борби против атеросклерозе, то јест зачепљења артерија и високог крвног притиска.

Прочитајте још: ОМИЉЕНИ ЛЕК НАШИХ БАКА: Ако вас ГРЕБЕ ГРЛО, све што треба је да у води прокувате ОВАЈ састојак!

Ипак, са вином будите опрезни, јер ипак је реч о алкохолу, и држите се препоруке - јадна чаша дневно за жене и до две за мушкарце.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.