Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАЧЕПЉЕН НОС

КАКО ДА ОТПУШИТЕ НОС? 5 најбољих природних решења - све састојке имате у кући

Свако ко је икада имао зачепљен нос зна колико проблема ово стање може изазвати. Осим што вам нос стално цури, запушен нос може бити узрок главобоља, а у озбиљнијим случајевима изазива и запаљење синуса.

1642672961_sniff-g636644198_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Да ли вас мучи запушен нос? Ако желите да сазнате како отпушити нос, ево неколико савета и природних решења која вам могу помоћи.

1. Црни лук као природни лек за запушен нос

Од давнина, црни лук се сматра једним од најснажнијих природних антибиотика. Фенолне компоненте имају јако антибактеријско и антивирусно дејство. Што су му мирис и арома јачи, богатији је антиоксидансима, а самим тим и здравији.

Прочитајте још: ТЕШКО СЕ РАЗБУЂУЈЕТЕ? 6 практичних савета за ЕНЕРГИЧНИЈЕ јутро

Најбоље је конзумирати га сировог. Лечење црним луком не оштећује слузокожу носа и не изазива зависност. Погодан је и за примену код мале деце.

Ољуштите једну главицу црног лука и пресеците је на пола. Узмите једну половину и покушајте да кроз нос удишете њен мирис наредних 5 минута. Поновите по потреби.

2. Уље еукалиптуса као савршен лек за запушен нос

Прави се од свежих листова биљке еукалиптус. Веома корисно код потешкоћа са горњим дисајним путевима као што су синуситис и зачепљен нос. Савршен је лек за прехладу, грип и инфекције које се често јављају зими.

Умирује и помаже код несанице, која се често јавља код особа са блокираним дисајним путевима.

Фото: Пиксабеј

Мирис је благ и освежавајућ, па се може применити и код лечења мале деце.

Сипајте три капи уља еукалиптуса у каду са купком. Лезите у каду и боравите у њој наредних 15 минута. Поновити сваки дан увече пред спавање.

3. Јабуково сирће за чишћење слузи

Када се прави од чистих, органских састојака, може значајно да ојача ваш имунитет и генерално да побољша ваше здравље. Раствара слуз која се нагомилава по телу, па чак и у носу.

Решава проблем зачепљених и упаљених синуса и ублажава све симптоме који га прате.

Инхалација мириса босиљка, али и конзумација ове биљке у виду зачина, чаја или било ког другог облика, спречиће таложење секрета

Након третмана јабуковим сирћетом, ваши дисајни канали ће поново нормално функционисати.

Помешајте две кашичице јабуковог сирћета са сољом топле воде. Додајте кашичицу меда. Пити три пута дневно.

4. Лимун олакшава избацивање секрета из носа

Богат је антиоксидансима и један је од најпознатијих извора витамина Ц. Олакшава избацивање секрета из носа. Смањује упалу крвних судова унутар носа, захваљујући високој концентрације аскорбинске киселине.

Употреба лимуна у исхрани вам гарантује јак имунитет и брз метаболизам, а постоје и научни докази да ово цитрусно воће смањује ризик од срчаног удара и појаве канцера.

Фото: Депозит

Две кашике лимуновог сока помешајте са пола кашичице црног млевеног бибера и врло мало соли.

Нанесите смешу унутар носних шупљина. Дејство ћете осетити након пар минута.

5. Босиљак као лек за запушен нос

Инхалација мириса босиљка, али и конзумација ове биљке у виду зачина, чаја или било ког другог облика, спречиће таложење секрета и помоћи ће вам да избаците количину која је зачепила ваш нос.

Ублажићете и главобољу, несаницу и мучнину. Босиљак можете гајити код куће или у стану, у саксији или у баашти и користити га по потреби.

Уберите 4-5 свежих листића босиљка, сажваћите их добро, па прогутајте. Радити ово једном ујутру пре доручка и једном увече након вечере.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas