· · Коментари: 0

Како да знате да имате низак ниво ХОРМОНА КОЈИ УТИЧЕ НА РАСПОЛОЖЕЊЕ? Повећајте допамин

На расположење утичу различити фактори, али можда су неуротрансмитери у мозгу најодговорнији за то како се осећамо

1654681031_young-woman-2973626_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Допамин и серотонин су једни од најважнијих, функционишу као тандем како би подржали бројне функције, укључујући памћење, расположење, па чак и способност обраћања пажње. Зато је здрава равнотежа и једног и другог кључна.

- Иако је серотонин често у центру пажње, важно је посветити и допамину заслужену пажњу - каже неуронаучник и психијатар Данијел Амен, преноси Минд Бодy Греен. 

Прочитајте још: Витамин Ц може да ПОСВЕТЛИ вашу КОЖУ: Ево како да га правилно употребите

Амен објашњава како можемо да препознамо да имамо низак допамин, како се он манифестује у нашем  телу и шта можемо да учинимо да природно повећамо његове нивое у мозгу.

Знаци да имамо низак допамин

Према Амену, знаци ниског нивоа допамина нису забринутос и нервоза – то је генерално показатељ ниског серотонина. Уместо тога, главне ознаке на које треба обратити пажњу су:

  • Умор
  • Туга
  • Недостатак мотивације
  • Ниска енергија
  • Потешкоће у размишљању

Природни начини за повећање нивоа допамина

Исхрана

Као и увек, исхрана је кључна за одржавање менталног и физичког здравља. Амен објашњава да ће храна богата тирозином бити ваш најбољи избор за побољшање производње допамина:

- Тирозин је аминокиселина која гради допамин. Ствари као што су пилетина и јаја су пуне тирозина, као и авокадо и црна чоколада.

Прочитајте још: Зашто је добра ВОДА СА НАНОМ? Користи све популарнијег пића

Вежбање

Вежба је такође ефикасна у побољшању расположења, повећавајући и нивое допамина. Амен посебно препоручује тренинге високог интензитета када тражите ефекат који подиже расположење. Као пример, он предлаже да кренете у брзу шетњу, а затим направите четири скока у којима трчите или ходате најбрже што можете у трајању од једног минута да бисте повећали допамин.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.